Nyáron többet költünk, mint máskor, ki nyaralásra, ki utazásra, más fesztiválozásra, de a finom és egészséges ételekről ilyenkor sem kell lemondanunk, ha kicsit okosabban válogatjuk meg az alapanyagokat. A szezonális zöldségek szerencsére egyre jobb áron megtalálhatóak, így pár kiegészítővel egyszerű, friss és egészséges fogások kerülhetnek az asztalra.
1. Az egyik legjobb és legegyszerűbb nyári étel a főtt kukorica, valószínűleg mindannyiunk gyerekkori emlékében meghatározó darab. Ha kibekkeljük az első primőr heteket, akkor már 100 forint alatt beszerezhetjük csövenként a zsenge, édes kukoricát, ami 10 perc alatt tökéleetsre fő. Ne adjunk a főzővízhez se sót, se cukrot, és a főzővízben hagyjuk langyosra hűlni, így tökéletes állagú lesz. Picit sózva így már ehetjük is, de még ínyencebb élményért egy kis vajjal átkenve betehetjük a sütőbe még 10 percre, pici csili, és már mesterfokra emelve harapdálhatjuk le a zsenge szemeket. Fejenként 2 cső tökéletes egy könnyű ebédre vagy vacsorára…
2. Pár szem újkrumpli, pár szál zsenge sárgarépa 20 perc alatt roppanósra sütve 1-2 szál újhagymával és kis morzsolt fetával már maga a mennyország, de maréknyi bébi spenót, rukkola, esetleg fél foboz főtt csicseriborsó, pár koktélparadicsom még tökéletesebbé teheti, csurranásnyi olívaolaj, pici bor- vagy balzsamecet, kis fűszer igazán életre kelti – milyen egyszerű és mennyei!
3. Amikor finom és ízes paradicsom van, akkor minden van! Nem kell hosszan rotyogtatni a paradicsomszószt, hanem frissen, gyakorlatilag nyersen is érdemes kipróbálni mártásként, meglepően jól működik, ráadásul villámgyors és pofonegyszerű! Két személyre 25 dkg tésztát felteszünk sós vízben főni, közben 2 szép paradicsomot félbevágunk, és a vágott felével lereszeljünk, a kezünkben maradó héjat kidobjuk, hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát és 2 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsot őrölünk hozzá. A leszűrt tésztát hozzáadjuk, hozzáreszelünk kb. 5 dkg parmezán vagy más keményebb sajtot, összeforgatjuk, hogy a tészta melegétől a sajt megolvadjon, ízlés szerint kevés bazsalikommal, oregánóval és kakukkfűvel felvidíthatjuk, majd alaposan összeforgatva azonnal tálalhatjuk. Mesésen finom és szuperegyszerű!
4. A lapjában félbevágott csirkemell egy kis sóval, borssal, mustárral bedörzsölve, pár csepp olívaolajon 4-5 perc alatt megsütve igazi főnyeremény, egy kis krémes tzatzikivel vagy jó paradicsomsalátával tálalva is tökéletes, pénztárca- és alakbarát, még akár párolt rizzsel vagy egy kis kuszkusszal kipótolva is.
5. Szuper és kiadós fogás nyárra a tésztasaláta is, gyakorlatilag bármilyen friss vagy párolt zöldséggel készülhet, üdítő, hűsítő és pofonegyszerű, mint például ez a tonhalas tésztasaláta vagy ez a görög salátából felturbózott tésztás változat.
6. A rizssaláta hatalmas nyári kedvenc az olaszoknál, praktikus és maradékmentő, kiadós és mutatós – ne csak a pizzát, hanem ezt az egészséges és változatosan készíthető fogást is lessük el tőlük, például ezzel a recepttel >>