Írd be, mit keresel:

Tojáscsónak, a szuperegyszerű és laktató amerikai kedvenc

A tojáscsónak, vagyis egg boats, az amerikaiakra annyira jellemző praktikus és villámgyors, egyszerű alapanyagokból készülő laktató étel, ami ráadásul reggelire, melegszendvicsként gyors ebédnek, vacsorának, de beszélgetés-borozgatós baráti estéken falatkának is tökéletes.

Cookta - 2018.06.29.
Tojáscsónak, a szuperegyszerű és laktató amerikai kedvenc

A tojáscsónak alapja valamilyen kenyér vagy zsemle, tojás és reszelt sajt, ezután bármi kerülhet bele, amit szeretünk vagy amit a hűtőben találunk. A legkedveltebb egy kis pirított baconnel, de akár sonkával, szalámival is készülhet, mehet bele zöldfűszer vagy akár némi zöldség is. A melegszendvicshez hasonló fogás lényege, hogy a péksütemény belét kivájjuk, majd a helyére elhabart tojás és reszelt sajt keverékét töltjük, némi ízesítőkkel felturbózva, majd addig sütjük, amíg a kenyérféle ropogósra sül, a belseje megszilárdul, és a sajtnak köszönhetően jó nyúlós lesz.

Ha kisebb zsemlébe, ciabattába töltjük, akkor vacsorára egy salátával tökéletes, ebédre főzelék mellé, reggelire is fantasztikus cikkekre vágott paradicsommal, szeletelt paprikával, de ha nagyobb, hosszúkás bagettbe töltjük, akkor átlósan fölszeletelve partifalatnak is tökéletes.

Tojáscsónak – egg boats

Hozzávalók:

  • 4 zsemle, kisebb ciabatta vagy 1 bagett
  • 4 tojás
  • 2-3 evőkanál tejszín
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 2 szál újhagyma vagy csokornyi snidling
  • só és frissen őrölt bors

Elkészítés: A baconszeleteket felaprítjuk, és száraz serpenyőben ropogósra sütjük. Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot, kézi habverővel simára felverjük, sózzuk – finoman, mert a bacon is sós -, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát vagy snidlinget, illetve a kisült bacont, összekeverjük.

A péksütemény tetejét levágjuk, a belsejét kiszedegetjük – megszárítva és utána megőrölve zsemlemorzsának szuper -, majd a tojásos keveréket belekanalazzuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett megsütjük. A zsemlének, ciabattának kb. 15 perc elég, ha bagettbe töltjük, akkor 25 perc sütés is szükséges lehet. A sütőből kivéve 5 percet hagyjuk hűlni, hogy kicsit megdermedjen, majd tálalhatjuk – ízlés szerint friss zöldséggel, salátával, főzelékkel – vagy csak magában, falatkának.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.