Nagyon csokis, puha, szaftos, benne kis ropogós darabkákkal, nem kell sütni, glutén- és laktózmentes kis változtatással pedig vegán változatban is elkészíthető - mindezt tudja ez az isteni és pofonegyszerű nyers brownie, amit nem lehet nem imádni!
Ha nincs kedvünk sütögetni és nagyon pepecselni, mégis csokis finomságra fáj a fogunk, vagy szeretnénk valamilyen egészségesebb nassolnivalót, akkor szuper választás lehet ez az egyszerű, de nagyszerű brownie. Tényleg egészséges, a méz kivételével csak növényi alapanyagokból áll, de a mézet akár kiválthatjuk agavé- vagy juharsziruppal is, de azt azért el kell mondani, hogy közelről sem diétás, ha a kalóriatartalmát nézzük, mert a datolya és a dió is gazdag energiaforrás, de egy-egy kis kocka azért bőven belefér, sőt akár edzés előtt és után is kimondottan jól jöhet.
Fontos, hogy igazán puha datolyát használjunk ehhez a recepthez, ha nem sikerül ilyet vásárolnunk, akkor áztassuk be meleg vízbe 1-2 órára, majd jól csöpögtessük le, és itassuk le róla a felesleges vizet egy konyhai papírtörlővel. A datolya egy része kiváltható akár puha mazsolával is, sőt a dió helyett is használhatunk mandulát, mogyorót vagy akár jóval pénztárcabarátabb napraforgómagot is…
Sütés nélküli egészséges brownie
Hozzávalók egy 20×20 centis formához:
Elkészítés: A diót, a datolyát, a kakaóport, a vaníliát, a kókuszzsírt és a sót egy késes robotgépbe tesszük, és addig mixeljük, amíg homogén masszává összeáll. Sütőpapírral bélelt 20×20 centis tepsibe öntjük, lelapogatjuk, majd egy bevizezett kanál hátával egyenesere elsimogatjuk.
A mázhoz a kakóport a mézzel, a megolvasztott kókuszzsírral és a vaníliával kikeverjük, 1-2 evőkanál vízzel lazíthatunk rajta, majd a süti tetejére öntjük, az edényt finoman mozgatva hagyjuk elterülni. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy kellően megdermedjen és összeálljon.
Tálalás előtt a sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, 16 kisebb négyzetre vágjuk, mert elég tömény, a maradékot a hűtőben tároljuk.