A chilaquiles a mexikóiak kedvenc reggelije, nem meglepő módon tortilla, csili és paradicsomszósz mindig van benne, ahogy reszelt sajt és tejföl is elengedhetetlen a tetejére, de ezen kívül sokféle módon variálható.
A chilaquiles (ejtsd: csilakilesz) hagyományosan szikkadt, másnapos kukoricalisztes tortillából készül, amit cikkekre vágnak, és bő olajban ropogósra sütnek, majd csilis paradicsomszósszal meglocsolva vagy összeforgatva tálalják. Tejföl és friss reszelt sajt mindig kerül a tetejére, de emellett olykor főtt babbal, tükörtojással, maradék, szálasra szétcsípkedett csirkehússal vagy szeletelt avokádóval is gazdagítják.
A mexikói chilaquiles Amerikában is nagyon kedvelt, esküsznek rá, hogy másnaposságra a legjobb ellenszer, és mókás módon chili killi néven is becézik. A csilis paradicsomszósz, az olajban átsütött tortillalapok valószínűleg tényleg jót tesznek a gyomornak, ki tudja, mindenesetre a magunknak készítjük, választhatjuk egy kicsit szelídebb egészségesebb változatban is, mint az alábbi receptben.
Chilaquiles
Hozzávalók:
A paradicsomszószhoz:
Elkészítés: A paradicsomszószhoz a paradicsomokat kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, egy serpenyőbe tesszük. A hagymát cikkekre vágjuk, és a meghámozott, de egész fokhagymával együtt aparadicsomhoz adjuk. A csiliket kicsumázuk, kimagozzuk, ezt is a serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, római köménnyel és oregánóval fűszerezzük, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel, és nagy lángon felforraljuk, 10 percet főzzük, majd egy turmixgépbe átöntjük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és simára összeturmixoljuk.
A serpenyőbe 2 evőkanál olajat öntünk hozzáadjuk a paradicsomszószt, beletépkedjük a csirkemellet, és gyenge tűzön ízlés szerint egy kicsit besűrítjük.
Közben a feltéthez a fél hagymát felszeleteljük és gyűrűkre szedjük, a tojásokat tükörtojásnak elkészítjük, ha tortillalapot használunk, akkor cikkekre vágjuk, sütőpapírrral fedett tepsire tesszük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt kicsit megpirítjuk, ha tortilla csipszet használunk, azzal nincs dolgunk.
Tálaláskor a tortillát tányérokba osztjuk, meglocsoljuk a paradicsomos szósszal, megszórjuk a hagymával, rámorzsoljuk vagy -reszeljük a sajtot, a tükörtojással koronázzuk. Ízlés szerint megszórhatjuk még finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel, sőt kínálhatunk mellé tejfölt is.