A morzsás muffin picit több munka, de sokkal nagyobb élvezet, a ropogós réteg a tetején egészen feldobja és különlegessé teszi ezt az egyszerű kevert sütit, és csak pár perc csak a különbség az elkészítést illetően. A gyümölcstől fantasztikusan puha és szaftos a tészta, a ropogós réteg a tetején pedig imádni való!
Nagyon egyszerű, de mégis különleges, sokkal gazdagabb és izgalmasabb a gyümölccsel és ropogós morzsával gazdagított muffin, ha kellően apróra vágjuk a lédús és édes őszibarackot vagy nektarint, akkor minden falatját illatossá és szaftossá teszi az aromás gyümölcs, amit istenien kiegészít a ropogósra sülő zabpelyhes morzsa a tetején.
A benne lévő gyümölcsnek és vajnak köszönhetően elképesztően omlós és sokáig friss marad, uzsonnára, reggelire, piknikre is tökéletes, a fahéj helyett vaníliával is mennyei, pohár tejjel gyerekeknek, kávé mellé felnőtteknek jobb nyári kényeztető desszert nincs is!
Barackos-morzsás muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz:
A tésztához:
A morzsához:
Elkészítés: Ha őszibarackot használunk, a héját lehúzzuk, nektarinnál ezt a lépést kihagyjuk, a gyümölcsöt kimagozzuk, apró kockára vágjuk.
A morzsához a barna cukrot, a fehéjat, a lisztet és a zabpelyhet egy tálkában összekeverjük, hozzáadjuk a lágy vajat, majd ujjbeggyel összemorzsoljuk, félretesszük.
A tésztához a lisztet, a csipet sót, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük. Egy másik tálban a lágy vajat és a cukrot elektromos habverővel kihabosítjuk, egyenként hozzáadjuk a 2 tojást, megvárva, amíg a cukros vaj felveszi a tojást, majd a vaníliát, a tejfölt és tejet is hozzáadva simára keverjük. Ezután a lisztes keveréket is hozzáadjuk, és homogén masszává összedolgozzuk. Hozzűadjuk a kockázott barackot is, és egy spatulával lágyan összeforgatjuk.
Papírkapszlikkal kibélelt 12 muffinformába elosztjuk egyenletesen a masszát, majd a zabpelyhes morzsát a tetejére morzsoljuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25-30 perc alatt szép aranyszínűre, a tetején ropogósra sütjük a muffinokat.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd kóstolhatjuk is, langyosan, hidegen is finom, sokáig friss marad, ha véletlenül nem fogyna el azonnal…