Írd be, mit keresel:

Cseresznyés piskóta, a kötelező nyári klasszikus

A cseresznyés piskóta valószínűleg mindenkiben gyerekkori emlékeket idéz és igazi klasszikusnak számít, amit nyaranként legalább egyszer el kell készíteni, és nem csak a hagyományok miatt, hanem azért is, mert amilyen egyszerű, olyan isteni finom is.

Cookta - 2018.07.12.
Cseresznyés piskóta, a kötelező nyári klasszikus

A magozott cseresznyével bőséggel megpotyogtatott piskóta egyszerűségében is csodás, puha, könnyű, a benne megbújó édes gyümölcs a süti minden falatjába egy kis szaftosságot és nyarat is visz, és valószínűleg sokunknak ez volt az egyik első süti, amit a nagyival vagy édesanyánkkal együtt, majd egyedül megsütöttünk. Mindig sikert arat, akár lágyabb cseresznyével, akár pikánsabb meggyel készítjük, ráadásul tényleg egyszerű és kiadós.

Akinek van otthon Hotváth Ilona szakácskönyve, valószínűleg ennek a receptnek az alapjánál, a vizes piskótánál nyílik fel automatikusan az ikonikus alapmű, akinek nincs, az alábbiak alapján készítse el a nyár egyik kötelező és legfonomabb gyümölcsös süteményét, mi kicsit kevesebb cukorral készítjük…

Klasszikus cseresznyés piskóta

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 8 evőkanál hideg víz
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • késhegynyi szódabikarbóna

Valamint:

  • magozott cseresznye ízlés szerint
  • kevés étkezési keményítő vagy liszt

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékhez 4 evőkanál hideg vizet adunk, és szép habosra, fehérre, de nem túlságosan keményre verjük elektromos robotgéppel, majd 5 dkg porcukrot hozzáadva még 1 percet verjük. A sárgákat 15 dkg porcukorral, a vaníliával és 4 evőkanál vízzel jó habosra, egészen fehérre kihabosítjuk, hozzászitáljuk a liszt és a szódabikarbóna felét, simára keverjük, majd az elektromos robotgépet félretéve beleforgatjuk a hab felét, majd hozzászitáljuk a maradék lisztet és szódabikarbónát, finoman összeforgatjuk egy spatulával, majd a maradék tojáshabot is hozzáadva ezt is óvatosan beleforgatjuk.

Kikent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt 23-25 centis tortaformába öntjük, megpotyogtatjuk kimagozott, étkezési keményítőbe vagy lisztbe mártott cseresznyével, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.