A cseresznyés piskóta valószínűleg mindenkiben gyerekkori emlékeket idéz és igazi klasszikusnak számít, amit nyaranként legalább egyszer el kell készíteni, és nem csak a hagyományok miatt, hanem azért is, mert amilyen egyszerű, olyan isteni finom is.
A magozott cseresznyével bőséggel megpotyogtatott piskóta egyszerűségében is csodás, puha, könnyű, a benne megbújó édes gyümölcs a süti minden falatjába egy kis szaftosságot és nyarat is visz, és valószínűleg sokunknak ez volt az egyik első süti, amit a nagyival vagy édesanyánkkal együtt, majd egyedül megsütöttünk. Mindig sikert arat, akár lágyabb cseresznyével, akár pikánsabb meggyel készítjük, ráadásul tényleg egyszerű és kiadós.
Akinek van otthon Hotváth Ilona szakácskönyve, valószínűleg ennek a receptnek az alapjánál, a vizes piskótánál nyílik fel automatikusan az ikonikus alapmű, akinek nincs, az alábbiak alapján készítse el a nyár egyik kötelező és legfonomabb gyümölcsös süteményét, mi kicsit kevesebb cukorral készítjük…
Klasszikus cseresznyés piskóta
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékhez 4 evőkanál hideg vizet adunk, és szép habosra, fehérre, de nem túlságosan keményre verjük elektromos robotgéppel, majd 5 dkg porcukrot hozzáadva még 1 percet verjük. A sárgákat 15 dkg porcukorral, a vaníliával és 4 evőkanál vízzel jó habosra, egészen fehérre kihabosítjuk, hozzászitáljuk a liszt és a szódabikarbóna felét, simára keverjük, majd az elektromos robotgépet félretéve beleforgatjuk a hab felét, majd hozzászitáljuk a maradék lisztet és szódabikarbónát, finoman összeforgatjuk egy spatulával, majd a maradék tojáshabot is hozzáadva ezt is óvatosan beleforgatjuk.
Kikent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt 23-25 centis tortaformába öntjük, megpotyogtatjuk kimagozott, étkezési keményítőbe vagy lisztbe mártott cseresznyével, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és porcukorral meghintve tálaljuk.