Írd be, mit keresel:

Gombás-sajtos pite gyorsan, könnyed töltelékkel

A francia sós pite, a quiche, az egyik nagy kedvencünk, mert kész leveles tésztával készítve gyors és egyszerű, és olyan változatosan készíthető, hogy egyszerűen nem lehet megunni. Szinte bármivel megtölthető, és egy rezgős-remegős tojásos-sajtos keverék fogja össze, ideális ebédre, vacsorára, de vendégvárónak vagy piknikre is tökéletes.

Cookta - 2018.07.12.
Gombás-sajtos pite gyorsan, könnyed töltelékkel

Az isteni és kiadós, ropogós tésztájú sós pite most gombával készült, húsmentes, de mégis laktató, és a klasszikustól eltérően a töltelék nem tejszínes-tojásos keverékkel készült, hanem görög joghurttal és sajttal, ettől könnyedebb és lágyabb az állaga. Érdemes hozzá barna csiperkegombát használni, mert sokkal karakteresebb, markánsabb ízű, mint a fehér, és szerencsére ma már szinte mindenhol kapható, de ha fehérrel készítjük, akkor szárított erdei gombát beáztatva vagy megőrölve is adhatunk hozzá, hogy intenzívebb aromái legyenek.

A pite töltelékébe természetesen tehetünk más zöldséget is, spenót, póré, cukkini is jól passzol hozzá, de akár gazdagíthatjuk pirított baconnel vagy vékonyra csíkozott sonkával, apróra vágott kolbásszal vagy maradék csirkemellel is, egy jó kis salátával tálalva minden formában tökéletes ebédre vagy vacsorára, de magában is szuper baráti botozós beszélgetésekhez, piknikhez.

Gyors gombás-sajtos pite

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 35 dkg barna csiperke
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg görög joghurt
  • 3 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • rozmaring és kakukkfű ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rdobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve hagyjuk összeesni, megvárjuk, míg a leve elfő, és egy kicsit lepirul.

Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a görög joghurtot és az olvasztott vajat, simára keverjük, majd a sütőport, az étkezési keményítőt, a kakukkfüvet és a rozmaringot is hozzáadjuk, sózzuk és borsozzuk, simára keverjük, végül a gombát és a sajt nagy részét is beleforgatjuk.

A leveles tésztát kiterítjük, és egy 28 centis pitetálba fektetjük, villával megszurkáljuk, belesimítjuk a gombás-sajtos tölteléket, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk legalább 15 percet pihenni, hogy szebben szeletelhető legyen, majd salátával kísérve tálaljuk még melegen, de langyosan, sőt hidegen is finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.