Írd be, mit keresel:

Barackos pite különlegesen, mandulás krémmel

Omlós vajas tészta, benne lágy mandulás krém, a tetején pedig a nyár egyik legfantasztikusabb gyümölcse, az édes-pikáns sárgabarack, ami sütve tán még aromásabb, mint nyersen - minden falatja mesefinom ennek a pitének!

Cookta - 2018.07.15.
Barackos pite különlegesen, mandulás krémmel

A zamatos, lédús sárgabarack maga a csoda, már ha sikerül igazán érett és aromás barackhoz jutnunk, és nem csak nyersen finom, hanem sütibe téve is, mert az íze még jobban kiteljesedik és koncentrálódik sütve. Intenzitása miatt nem is kell belőle túl sok például ebbe a pitébe, amibe krémes mandulás töltelékkel került, és tökéletesen kiegészítik egymást.

A mandulás krém egyébként nagyon egyszerű, vaj, tojás, cukor és darált mandula keveréke, szelíd és lágy, mégis különleges aromája van, és nem csak a sárgabarackhoz passzol, nagyon finom például őszibarackkal vagy nektarinnal, szilvával vagy ringlóval is, érdemes minél több gyümölcsös pitében kipróbálni…

Sárgabarackos pitetorta mandulás krémmel

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojássárga
  • 1 kávéskanál mandulakivonat
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg lágy vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 kávéskanál mandulakivonat
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 4-5 sárgabarack

Elkészítés: A tésztához a lisztet, a cukrot és egy csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáreszeljük a hideg vajat, kézzel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a mandulakivonatot, és összedolgozzuk, 1-2 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá, ha nehezen akarna összeállni, majd a tésztát egy frissen tartó fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 1 órára.

Közben a mandulás krémhez a lágy vajat a cukorral egy tálban krémesre, jó habosra kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a vanília- és mandulakivonatot, végül a darált mandulát is, alaposan összekeverjük. A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, majd cikkekre vágjuk.

A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk, majd egy pitetálba tesszük, az oldalához és az aljába nyomkodjuk a tésztát, a kilógó felesleget levágjuk, majd a tészta alját villával megszurkáljuk. A tészta alját megkenjük 2 evőkanál sárgabarcklekvárral, rákanalazzuk a mandulás krémet, elegyengetjük, a tetejét kirakjuk a cikkekre vágott barackkal.

A pitét 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 35 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, és szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.