A padlizsán az egyik legszuperebb nyári zöldség, kimondottan alakbarát, ha megfelelő módon készítjük, jellegzetes tulajdonsága ugyanis, hogy úgy szívja magába az olajat, mint egy szivacs, ha erre módot adunk neki. Ezzel a marokkói padlizsánsalátával ez nem fordulhat elő - isteni szaftos és ízletes mégis, köretként és pitára, kenyérre halmozva is tökéletes nyári fogás.
Aki szereti a padlizsánt, nem győzi minél változatosabban készíteni, így érdemes olyan országok konyhájában is körülnézni, ahol gyakori alapanyag. Marokkóban és Afrika északi részén például rengeteg változatban találkozhatunk vele, és a legnépszerűbb egy nagyon egyszerű saláta, a zaalouk, ami paradicsommal és fűszerekkel készül. Mint minden kedvelt fogásnak, ennek is sok változata létezik, van, aki krémesebbre, más darabosabbra készíti, paradicsomosabbra vagy inkább a padlizsán dominál benne, és persze az sem mindegy, hogy a padlizsán sütőben vagy olajban sütve kerül bele, esetleg főzve…
Mi határozottan az előfőzött padlizsánra voksolunk ennél a receptnél, mégpedig azért, mert ha olajban sütjük, akkor köztudottan rengetegen olajat szív magában, ha pedig sütőben, akkor elég hosszadalmas, mire az egész padlizsán átsül, ezzel a főzős módszerrel viszont szuperül megpuhul, a vízben egyúttal a paradicsomokat is leforrázhatjuk, hogy a héjukat lehúzzuk, a lecsöpögtetett padlizsán pedig percek alatt elkészül serpenyőben, és a fűszeres szaftot felszívja, sokkal könnyebb, kifejezetten diétás és egészséges ebben a formában.
Annyit érdemes még megjegyezni, hogy ez a mindenmetes saláta hűtőben akár 5 napig is eltartható, sőt egyre finomabb, ahogy jól összeérnek az ízei, ezért akár nagyobb adagot is készíthetünk, mert szószként sült hús vagy hal, párolt rizs kísérőjeként is remek, de akár pépesíthetjük is szendvicskrémnek.
Zaalouk – marokkói fűszeres padlizsánsaláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánok szárát levágjuk, és héjastul 1×1 centis kockákra vágjuk. Egy lábasban vizet forralunk, sózzuk, majd a padlizsánkockákat beledobjuk, és 10 percet főzzük, a legvégén beledobjuk 30 másodpercre a paradicsomokat is, majd az egészet leszűrjük. A padlizsánt hagyjuk jól lecsöpögni, a kissé hűlt paradicsomok héját lehúzzuk, a húsát felkockázzuk.
Közben a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk a fokhagymát, majd rögtön a padlizsánt és a paradicsomot is, sózzuk, borsozzuk, a római köménnyel, a pirospaprikával és a petrezselyemmel fűszerezzük, és időnként megkeverve 5-8 percet főzzük, amíg a paradicsom kissé összeesik, a padlizsán pedig felszívja a fűszeres szaftot.
A zaaloukot hagyjuk langyosra hűlni vagy jól behűtjük, és ízlés szerint pitával, pirítóssal vagy sült hús, hal vagy sajt köreteként tálaljuk.