A különféle gyümölcsös-joghurtos desszertek népszerűsége nem ismer határokat, nézzük csak meg a boltok hűtőpultjainak kínálatát, mennyi ízből, kombinációból választhatunk... Ezeknél viszont sokkal egészségesebb - és őszintén szólva finomabb is -, ha házilag készítjük, friss gyümölccsel, mindenféle adalék és aroma, tartósító nélkül, pofonegyszerűen.
A friss barackragu és a chiamagos joghurt párosa olyan finom, hogy nemcsak egészséges reggelinek, de akár hűsítő desszertnek is bőven megállja a helyét, előre elkészíthető, így a chiamag is jobban meg tud duzzadni és finomabb lesz, a gyümölcsragu is lehűl, és bármikor előkapható a hűtőből.
A forrázott sárgabarackkal készült raguban a gyümölcs nyers marad, éppen csak egy kicsit összeesik, a héja egy mozdulattal lehúzhatóvá válik, és ha frissen pohárba rétegezzük a chiamagos joghurttal, akkor nem oxidálódik, megőrzi gyönyörű, napsárga színét.
Tudtad?
A sárgabarack rengeteg béta-karotint és C-vitamint tartalmaz, jótékonyan hat a szemre és a látásra, a bőrünkre, erősíti az immunrendszerünket, emellett magas a kálium és folsav tartalma is, segíti a csontokat és a kötőszöveteket, fokozza a vérképzést. Magas rosttartalma az anyagcserét támogatja, emellett vízhajtó hatású is.
Chiamagos joghurt friss barackraguval
Hozzávalók 2 adaghoz:
Elkészítés: A chiamagot a joghurthoz adjuk, összekeverjük, félretesszük 1-2 órára vagy akár egy éjszakára, hogy kellően megszívhassa magát.
A sárgabarackokat forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percre, majd szűrőbe teszük, és hagyjuk hűlni és lecsöpögni 5 percet, majd lehúzzuk a héjukat, kivesszük a magjukat, egy tálkába tesszük 1-2 evőkanál mézzel és 1 teáskanál vanília-kivonattal, összekeverjük, majd poharakba osztjuk, a tetejére kanalazzuk a chiamagos joghurtot, és jól behűtve tálaljuk.