Írd be, mit keresel:

Krétai dakos saláta, az ismeretlen mediterrán kedvenc

A napérlelte, édes és lédús paradicsommal nem lehet betelni, annyira finom és zamatos, ráadásul egészséges és nagyon sokféle módon felhasználható. Szezonban érdemes kihasználni, és nyersen is minél többször fogyasztani, amihez jól jöhet néhány egyszerű és gyors alternatíva, mint amilyen a dakos-saláta, a görög, vagyis pontosabban a krétai konyha remeke.

Cookta - 2018.07.17.
Krétai dakos saláta, az ismeretlen mediterrán kedvenc

Az egészséges mediterrán étrend és diéta bölcsőjének tekintett Krétán az egyik legnépszerűbb fogás az úgynevezett dakos, amit szendvicsként, bruschettaként és salátaként is szívesen készítenek. Nagyon egyszerű és gyors, igazán nyári és frissítő, előételként vagy könnyű főfogásként is fogyasztható, és vega, sőt vegán étrendbe is beilleszthető.

A dakos alapja a paradicsom mellett egy ropogós árpalisztes zsemle vagy kétszersült, ez maga a dakos, de ez tökéletesen helyettesíthető rozscipóval vagy rozsos zsemlével, ami itthon jóval egyszerűbben beszerezhető. A friss paradicsom kétféle formában kerül bele, egyrészt lereszelve, ami elsőre meglepő lehet, de az így kapott szottyos, leves a pirított, szikkadt zsemlével és a fűszerekkel összekeverve isteni, ehhez jön még paradicsom felkockázva is, egy kis hagyma és olajbogyó, a paradicsom aromáit pedig egy pici méz (vagy vegán változatban cukor, agavészirup), borecet és morzsolt oregánó teljesíti ki. Krétán klasszikusan mizithra sajtot morzsolnak a tetejére, de a feta is tökéletes hozzá, vagy tálalhatjuk házi készítésű hummusszal is.

Dakos saláta

Hozzávalók:

  • 2 rozsos zsemle
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 1 teáskanál méz vagy cukor
  • 1 teáskanál borecet
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • maréknyi olajbogyó
  • 2-3 evőkanál kapribogyó
  • 2-3 evőkanák olívaolaj
  • só, bors
  • a tálaláshoz hummusz vagy feta ízlés szerint

Elkészítés: A rozsos zsemléket félbevágjuk, a belsejüket kiszedjük, egy tepsibe morzsoljuk, a fél zsemléket beletesszük, és 180 fokos sütőben 5-6 percet pirítjuk. Közben a hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, az egyik paradicsomot nagyobb lukú sajtreszelőn lereszeljük, a másik paradicsomot felkockázzuk.

A megszikkadt és pirult kenyérbelet a reszelt paradicsomhoz adjuk, meglocsoljuk a mézzel és az ecettel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát, az oregánót és a petrezselymet, összeforgatjuk. Hozzátépkedjük a zsemlék héját, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és az olajbogyót, ezekkel is átkeverjük, lehetőség szerint 10 percet pihentetjük, majd ízlés szerint humusszal vagy a tetejére morzsolt fetával tálaljuk, a kapribogyóval megszórva és kevés olívaolajjal meglocsolva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.