Írd be, mit keresel:

Miért jó a smoothie tál?

Gyönyörű, egészséges és finom, ráadásul megunhatatlanul variálható a smoothie bowl, ami nem más, mint egy friss gyümölcsös turmix tálkában tálalva. Nem véletlenül népszerű és trendi, olyan kivételes fogás, ami egyszerre mutatós, isteni és egészséges, és a képzelet szab csak határt ezeknek a reggeliző tálkáknak tele vitaminnal és rosttal, de főleg sokkal mutatósabbak, mint a sima turmixok. De szögezzük le: egy pillanatig sem beszélnénk le senkit az iható, folyékony smoothie-król, viszont van néhány érvünk a tál mellett...

Cookta - 2018.07.24.
Miért jó a smoothie tál?

Vannak olyanok, akik egyszerűen nem érzik étkezésnek, ha csak isznak valamit, legyen az akármilyen laktató és tartalmas is, ha viszont szinte ugyanazt egy kicsit sűrűbbre hagyva, tálból kanalazva fogyasztják, ráadásul nem menet közben, hanem leülve, akkor az igazi étkezéssé változik. A smoothie tál ráadásul olyan finom, mintha desszert lenne, ízlés szerint egészen sűrűre vagy krémesebbre, lazábbra alakítható, attól függően, milyen arányban használunk hozzá gyümölcsöt és folyadékot. Tökéletes napindító, de edzés előtt vagy uzsonnára is ideális, feltölt lendülettel, de nem telít el.

De a smoothie tál lényege azért mégiscsak a topping, vagyis hogy mi minden kerül a tetejére – ettől válik olyan csábítóvá, színessé és gazdaggá, arról nem is beszélve, hogy nemcsak látványban ad hozzá rengeteget a dekoráció, hanem textúrában is, tehát nem egyszerűen egy gyümölcsös pépet kanalazunk, hanem lesz benne némi ropogósság, rágcsálnivaló finomság is, és egyúttal új ízekkel is gazdagodik.

Hogyan készül a smoothie tál?

A smoothie tál alapja többnyire banán vagy avokádó, ez adja a sűrűségét, ehhez jön még friss vagy fagyasztott gyümölcs ízlés szerint, ez bármi lehet, ami épp érik vagy a rendelkezésünkre áll. Emellett szükséges még némi folyadék, ami lehet valamilyen gyümölcslé, joghurt vagy (növényi) tej, illetve ízlés szerint édesítő, lehetőleg egészségesebb és természetes, mint amilyen a méz, a datolyam vagy az agavé-, illetve juharszirup. Ha szeretnénk még krémesebbé és laktatóbbá tenni, akkor tehetünk mogyoróvajat vagy tahinit (szezámkrémet) is, de akár egy kis zabpehellyel is gazdagíthatjuk, mindezt pedig egy turmixgépben egyszerűen csak összemixeljük.

A tálkába öntött gyümölcsös pépre jön az úgynevezett topping, amitől olyan csábító és különleges lesz ez az étel. Itt az a lényeg, hogy többféle színű, ízű és textúrájú alapanyagot használjunk, legyen benne

  • friss vagy aszalt gyümölcs
  • valamilyen dióféle – mandula, dió, mogyoró, kesu vagy pisztácia
  • valamilyen mag, ami lehet tökmag, napraforgóbél, lenmag, chiamag, darálatlan mák
  • adhatunk hozzá valamilyen gabonapelyhet, müzlit, granolát is
  • szuper hozzá a durvább kókuszcsipsz vagy a finomabb kókuszreszelék is
  • extraként kiegészíthetjük egy kis csokicseppel vagy apróra vágott csokoládéval

Nincs igazi recept, mindenki kedvére alakíthatja és díszítheti ezt a tápláló és laktató, szuperegészséges gyönyörűséget!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.