Nyári napokon nemcsak hűsítésre, de frissítésre is szükségünk van, a melegben könnyebben elpilledünk, elálmosodunk, de valljuk be, ilyenkor nem esik igazán jól az amúgy hőn imádott kávénk, ami szellemileg kicsit felpörgetne. A jó hír, hogy készíthetünk jégkrémet olyan természetes élénkítőkkel, amik garantáltan megteszik a hatást, finomak, egyszerűek és pofonegyszerűek!
Kávé, zöldtea és matcha, ezek a legjobb frissítők, és szerencsére mindegyik finom, így bátran bevethetjük hidegen, sőt jegesen, akár desszert formában is, méghozzá egészségesen, hogy bármikor bűntetlenül élvezzük élénkítő hatásukat, méghozzá nagyon finoman…
Kávés-csokis jégkrém
A jegeskávé is nagy kedvenc, de ha épp nem akarunk vele pepecselni, mindig jól jön, ha a hűtőben akad egy kávés jégkrém!
Hozzávalók: 1 banán, 2 evőkanál instant kávé, 4 evőkanál forró víz, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál mogyoróvaj, 1 evőkanál méz vagy juharszirup, 1,5 dl kókusztej, 1-2 evőkanálnyi csokicsepp vagy finomra vágott csoki
Elkészítés: Az instant kávét a forró vízzel simára keverjük, majd a csoki kivételével az összes többi alapanyaggal egy turmixba tesszük, simára dolgozzuk. Jégkrémformákba elosztjuk, beleszórunk kevés csokicseppet vagy finomra vágott csokit, és a fagyasztóba tesszük, 1 óra után pálcát szúrunk bele, majd még legalább 3-4 órát fagyasztjuk. Ezután a formából kivéve, sütőpapírral elválasztva dobozba is tehetjük őket, hogy tudjuk más jégkrémhez is használni a formát… 😉
Matcha jégkrém málnával
A finom porrá őrölt zöld matchatea az egyik legjobb élénkítő, szuperegészséges és tele van antioxidánssal, egy kis málnával párosítva pedig igazán mennyei!
Hozzávalók: 1 banán, 1,5 dl kókusztej, 1 evőkanál matcha por, 2 evőkanál méz vagy juharszirup, 1 teáskanál vanília-kivonat, maréknyi málna
Elkészítés: A málna kivételével az összes alapanyagot egy turmixgépben simára dolgozzuk, majd a málnát kézzel hozzányomkodjuk, hogy kissé darabos maradjon, majd jégkrémformába osztjuk, fagyasztóba tesszük, 1 óra után pálcát szúrunk bele, majd még legalább 3-4 órát fagyasztjuk.
Dinnyés jégkrém zöldteával
A legegyszerűbb jégkrém, ami csak létezik, igazi nyári varázslat a lédús, mézédes görögdinnyéből. Isteni frissítő, ha elég édes, akkor magában is tökéletes!
Hozzávalók: 1 nagy szelet dinnye, 1 filter zöldtea, 1-2 evőkanál citromlé, édesítő ízlés szerint
Elkészítés: A zöldteát 1 dl vízzel leforrázzuk, 10 percet állni hagyjuk, majd a filtert kiemelve hagyjuk kihűlni a teát. A dinnyét felkockázzuk, kimagozzuk, turmixba tesszük a hideg teával és a citromlével, összeturmixoljuk, amíg teljesen sima lesz, majd megkóstoljuk, és ízlés szerint édesítjük, jegesen egy picit kevésbé édesnek tűnik majd, így érdemes korrigálni. A keveréket jégkrémformába elosztjuk, mélyhűtőbe tesszük 1,5 órára, majd fapálcát szúrunk bele, és még 4-5 órát fagyasztjuk legalább fogyasztás előtt, de 2-3 hónapig jól elvan a fagyasztóban.