Írd be, mit keresel:

Hideg cukkinikrémleves – selymes hűsítő forró napokra

Nagy melegben a legjobb barátunk egy könnyű és hűsítő zöldséges krémleves, egészséges, laktató, alakbarát, gyors és egyszerű, nem mellesleg pedig filléres és nagyon finom, ha cukkinivel és sovány krémsajttal készítjük.

Cookta - 2023.07.28.
Hideg cukkinikrémleves – selymes hűsítő forró napokra

A zöldségpultok roskadoznak a zsenge cukkinitől, amiről jól tudjuk, hogy csupa egészség, rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, kalóriát viszont alig, hiszen 100 g csak 17 kcal energiát tartalmaz. Gyorsan megfő, magas víztartalma miatt pedig ideális levesnek (is), nagyon jól fűszerezhető, egészen krémesre mixelhető, így percek alatt zseniális krémleves készíthető belőle, ami jól behűtve nyáron ideális frissítő és folyadékpótló fogás egyszerre.

A cukkinikrémleves selymesítésére használhatunk tejszínt, tejfölt, de akár joghurtot is, de igazán finomat szeretnénk, akkor a natúr krémsajt a legjobb választás, ez igazán lággyá és laktatóvá is teszi. Ami az ízesítést illeti, a cukkini szinte bármit elbír, adhatunk hozzá kaprot, mentát, bazsalikomot, koriandert is, de egy kis petrezselyemmel is tökéletes, mint az alábbi receptben.

Hideg cukkinikrémleves krémsajttal

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 szál újhagyma
  • 6 dl alaplé vagy víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 teáskanál curry
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A cukkinit és az újhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy lábasban 1 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a cukkinit és az újhagymát, sózzuk, borsozzuk, 3-4 percig kevergetve pároljuk, majd meghintjük a curryvel és felöntjük az alaplével. Fedő alatt 10-12 perc alatt puhára főzzük.

Közben a petrezselymet felaprítjuk, majd a leveshez adjuk a krémsajttal együtt, és botmixerrel simára, krémesre turmixoljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük néhány órára.

Hidegen tálaljuk, kínálhatunk mellé pirított kenyérkockát, levesgyöngyöt, de akár 1-2 kanál joghurttal, tejföllel is meglocsolhatjuk.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.