Teljesen szokványos alapanyagokkal készül, mégis kicsit más, isteni és szuperegyszerű a marokkói cukkinisaláta, ami pár perc alatt kész, langyosan és hidegen a legfinomabb, de melegen is tálalható, ideális grillezett húsok mellé köretként, de akár vega főételnek is egy kis bulgurral vagy kuszkusszal.
Kimondottan diétás, szuperegyszerű és pénztárcabarát, ripsz-ropsz elkészül, és tele van ízekkel, ráadásul semmilyen extra alapanyag sem kell hozzá. Alakbarát cukkini, friss és zamatos paradicsom pár perc alatt roppanósra párolva, kevés hagymával és fokhagymával, őrölt pirospaprikával, római köménnyel és petrezselyemmel, mindez 10 perc alatt kész, és elképesztően finom, főleg akkor, ha hagyjuk langyosra vagy teljesen kihűlni, így összesimulnak az ízek, és könnyű nyári fogásoknál amúgy sem kívánjuk a forró ételt.
Húsok köretének is ideális a könnyű, diétás cukkini ebben a formában, de egy kis bulgurral vagy kuszkusszal tálalva húsmentes fogásnak is tökéletes, rámorzsolva egy kis friss kecskesajtot vagy fetát pedig igazán frissítő, laktató és kiadós egytálétel, amit pár perc alatt összedobhatunk játszi könnyedséggel.
Marokkói cukkinisaláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkini végeit levágjuk, a húsát fél centis kockákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, apróra kockázzuk. Egy serpenyőbe öntünk 1 evőkanál olívaolajat, rátesszük a cukkinit és a fokhagymát, és időnként megkeverve 4-5 percet pároljuk. Közben a paradicsomot kettévágjuk, és egy nagyobb lukú sajtreszelőn lereszeljük úgy, hogy a vágott felét reszeljük, a héj a végén a kezünkben marad.
A cukkinit sózzuk, borsozzuk, meghintjük a római köménnyel és a pirospaprikával, esetleg egy kis csilivel, összeforgatjuk, majd ráöntjük a paradicsomot, és fedő alatt 5 percet pároljuk, közben a petrezselymet finomra vágjuk. A cukkinihez adjuk, és fedő nélkül még 2-3 percet pároljuk, majd a tűzről levéve azonnal tálaljuk a cukkinit, vagy hagyjuk langyosra, teljesen hidegre hűlni, és úgy kínáljuk.