Forró nyári napon egy kis frissítővel ejtőzni a legjobb dolog, amit tehetünk, ehhez pedig az egyik legjobb alapanyag a hűs, édes és lédús görögdinnye, ami sokkal többet tud, mint elsőre gondolnánk. A legtöbben magában, cikkekere vágva a héjból harapdálják vagy vágják ki a mézédes dinnyehúst, mások felkozkácva villával vagy fogpiszkálóval felszúrva falatozzák. Van azért néhány más lehetőség is!
Félreértés ne essék, imádjuk a dinnyét, de valljuk be, hogy egy behemót és nehezen kezelhető gyümölcsről van szó. Ha nagyobbacska, de akár közepes példányt választunk, akkor normál üzemmódban be sem fér a hűtőbe, át kell rendezni a polcokat, vagy félbevágva, lefóliázva lehűteni, hogy elférjen. Egyszerre ezeket képtelenség is megenni, így többszörösen macerás a felhasználása, előkészítése, ráadásul a vastag héj miatt a szemetes is hamar megtelik, és a nyári nagy melegben hamar erjed is hulladékként. Ettől függetlenül maga a hús imádnivaló és nagyon egészséges, tele van káliummal, rosttal, remek folyadékpótló, hiszen kb. 95%-a víz, és néhány trükkel egészen másképp is tálalhatjuk, senki nem fog csalódni benne!
Dinnyelimonádé és turmix
Azoknak, akik nem szeretik felkockázva enni, mert csöpög, nem lehet csak úgy nassolni, mint más gyümölcsöt, azoknak szuper választás a dinnyelimonádé, ami egyszerűen összeturmixolt és kimagozott dinnyehús. Jól behűtve 2 napig elvan a hűtőben, fogyasztás előtt átkeverve isteni és természetes gyümölcslé, amit megbolondíthatunk egy kis citromlével, mentával, bazsalikommal, ha sűrűbé szeretnénk tenni, akkor kis eper, banán is jó hozzá, ez utóbbi sportolás után nagyon hatékony és frissítő energialöket, egészségesen.
Granita
A fenti turmixot le is fagyaszthatjuk egy tepsibe öntve, majd ha megdermedt, felvágva áttehetjük egy dobozba vagy uzsonnás zacskóba, tálalás előtt turmixban jégkásává törve hetekig, hónapokig élvezhetjük a finom és egészséges dinnyét.
Görögdinnyés jégnyalóka
Ha nem szeretnénk a megvágott dinnyét ide-oda pakolgatni a hűtőben, akkor szuper megoldás, ha vékony szeletekre, majd cikkekre vágjuk, a héját egy éles késsel bevágjuk, majd jégkrémpálcát szúrunk bele, és így fagyasztjuk le egy tálcán, majd áttesszük egy dobozba vagy zacskóba, és akkor kapjuk elő, amikor csak akarjuk és friss, hűsítő, de egészséges nassolnivalóra vágyunk!