Írd be, mit keresel:

Lusta pizza tökéletes tésztával, kiadósan

Pizzát rendelni is lehet, sőt készen vásárolt tésztából is süthetünk, de azért házi tésztával az igazi, nem is beszélve arról, hogy mennyit spórolhatunk vele. Ez a lusta változat pofonegyszerű, garantáltan sikerül, dagasztani sem kell, könnyű és puha a tésztája, ami kívül ropogósra sül...

Cookta - 2023.08.04.
Lusta pizza tökéletes tésztával, kiadósan

A lusta pizza titka, hogy akkor lesz tökéletes, ha hagyjuk kellő időt lustálkodni, vagyis a hűtőben pihenni a kelt tésztát, így a benne lévő élesztőnek van ideje szép lassan kifejteni a hatását, és nagyon könnyű és puha lesz. Türelmünkért cserében viszont nem kell dagasztani, csak egyszerűen összekeverni 1-2 perc alatt az alapanyagait, amíg lágy és kissé ragacsos tésztává összeáll. A pihentetési idő legalább 6 óra, de még jobb, ha egy éjszakát tud pihenni, de 3-4 napig tökéletesen elvan a hűtőben, és akár többször is süthetünk belőle pizzát.

Ebből a mennyiségből 2 nagyobb vagy 4 kisebb pizza süthető, a házi paradicsomszósz mellett pedig ízlés szerinti feltéttel megpakolható. Itt pizza-mozzarella, gomba és paprikás szalámi került rá, de tényleg csak a fantáziánk szab határt, mi mindennel variáljuk – mindenesetre tökéletes maradékok felhasználásához, pár szelet sonka, kevés kukorica, karikázott paradicsom, paprika, hagyma is tökéletes hozzá, és sokkal kiadósabb – nemcsak finomabb -, ha magunk csináljuk.

Lusta pizza

Hozzávalók:


A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő

A paradicsomszószhoz:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • csipetnyi cukor
  • só, bors

Valamint:

  • ízlés szerinti feltét
  • sajt

Elkészítés: A tésztához az élesztőt és a cukrot a langyos vízhez adjuk, összekeverjük, félretesszük 5 percre. Közben a lisztet kimérjük és egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd hozzáöntjük az olívaolajat és a pihentetett élesztős vizet is, és 2 perc alatt kézzel összedolgozzuk a tésztát. Ragacsos és lágy lesz, de így jó, nem kell dagasztani. Lefedjük frissentartó fóliával, és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.

A paradicsomszószhoz a hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, 2 evőkanál felforrósított olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, az oregánóval és csipetnyi cukorral ízesítjük, és időnként megkeverve 8-10 percet főzzük, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk, végül botmixerrel simára turmixoljuk.

A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, majd ízlés szerint kettő vagy 4 egyforma részre osztjuk, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb pizzákat szeretnénk készíteni. Sütőpapírra téve kinyújtjuk kb. fél ventisre, majd ujjbeggyel még egy kicsit átnyomkodjuk, kifelé nyújtva egy kicsit a tésztát, majd egy tepsibe átemeljük.

Megkenjük egyenletesen, nem túl vastagon a paradicsomszósszal, kirakjuk ízlés szerinti feltéttel és sajttal – itt mozzarella, vékonyra szelt gomba és paprikás szalámi került rá -, majd 220 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-20 perc alatt megsütjük – a pizza méretétől függően.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.