Írd be, mit keresel:

Quinoás gyümölcssaláta frissítő és kényeztető reggelinek, uzsonnának

A quinoáról mára már mindenki tudja, hogy mennyire egészséges és hogy az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, de a legtöbben kizárólag sós alapanyagként gondolnak rá, és a rizs alternatívájaként használnak, elsősorban köretnek. Mi baj lehetne belőle, ha édesen is kipróbálnánk? Eláruljuk, hogy semmi, mert így is mennyei, és természetes diós íze pedig kimondottan jól passzol például egy gyümölcssalátához!

Cookta - 2018.08.14.
Quinoás gyümölcssaláta frissítő és kényeztető reggelinek, uzsonnának

Egészségesen és alakbarát módon étkezni nem mindig könnyű úgy, hogy ne éhezzünk meg rövid idő múltán, különösen igaz ez a gyümölcsökre. Színesek, illatosak, zamatosak, tele vannak értékes rostokkal és vitaminokkal, és hihetetlenül jótékonyan hatnak a szervezetünkre, és mivel nagyon könnyen emészthetőek, a szervezetünk pikk-pakk fel is dolgozza, ha csak gyümölcsöt eszünk, mondjuk reggelire vagy uzsonnára. Egy kis főtt quinoával viszont sokkal tartalmasabb, laktatóbb és igazi étkezés-élményt adó fogást kanyaríthatunk bármilyen gyümölcsből. Isteni finom, frissítő, kényeztető, miközben pofonegyszerű!

A sima gyümölcssaláta nem az a műfaj, ami lázba szokta hozni az embereket, a quinoaszemek ruganyos harapósságának köszönhetően viszont igazán jól feldobható ezzel a módszerrel, bármilyen gyümölccsel is készítsük. Érdemes belőle akár nagyobb adaggal is készíteni, mert hűtőben bekeverve 3-4 napig is eláll, ha egy kis citromlevet adunk hozzá, így bármikor megdézsmálhatjuk, ha egy kis egészséges nassolnivalóra vágyunk.

Fontos!

Nagyon fontos, hogy a quinoát főzés előtt mindig meg kell mosni! A magok ugyanis egy természetes védőréteggel bírnak, ami a madarak ellen védi a növényt. Ez egy kesernyés, úgynevezett szaponintartalmú védőréteg, amit a forgalmazók általában még a csomagolás előtt lemosnak, leáztatnak a magokról, de jobb a biztonság – ne ezen múljon, hogy tökéletes vagy pocsékba menő keserű ételt főzünk!

Quinoás gyümölcssaláta

Hozzávalók:

  • 15 dkg quinoa
  • 35 dkg gyümölcs ízlés szerint – áfonya, eper, kivi, narancs, őszi-vagy sárgabarack, mangó, szeder…
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • ízlés szerint menta, bazsalikom vagy citromfű
  • csipet só

Elkészítés: A quinoát szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alaposan leöblítjük, majd enyhén sós, bő, forró vízben feltesszük főni, és 10-12 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, hideg víz alatt leöblítjük.

Közben a gyümölcsöket megtisztítjuk, ha kell magozzuk, hámozzuk, daraboljuk, és egy keverőtálba tesszük. Ráfacsarjuk a citrom levét, meglocsoljuk mézzel vagy juharsziruppal, majd hozzáadjuk a langyos quinoát, és összeforgatjuk.

Ha szeretjük, tehetünk bele friss mentát, bazsalikomot vagy citromlevet is finomra vágva, majd fél órát pihentetjük hűtőben tálalás előtt, hogy kicsit összeérjenek az ízek.

Önmagában is mennyei, de tálaláskor akár kevés (növényi) joghurtot is kanalazhatunk rá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.