Ezúttal az angol nyelvű országokban kapható egyik kedvenc take-away-food (nyersfordításban – elvihető étel) vagy street food van soron, mi imádjuk.
Először a 19. század második felében tettek róla említést Angliában, a munkásosztály közkedvelt eledele volt. A lelkesedés iránta azóta csak nőtt, elterjedt az egész világon, főként a valamikori brit fennhatóság alatti területeken, de lassan az egész világot meghódítja.
Alapjában véve egy roppant egyszerű kaja, sörtésztában sült hal sült krumplival, tradicionálisan borsópürével és/vagy tartárral fogyasztják. Valószínűleg pont egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, aki még nem kóstolta, tegye meg!
Fish and chips zöldborsópürével
Hozzávalók 4 főre:
A borsópüréhez:
Elkészítés: A borsópüréhez egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót. 5 percig alacsony lángon pároljuk, míg kicsit beráncosodik. Egy turmixgépbe tesszük a tejszínt, a petrezselymet, a lereszelt sajtot, megborsozzuk, teszünk bele 1 mokkáskanál sót. Erre ráöntjük a borsót, és alaposan összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.
A krumplit nagyobb hasábokra vágjuk, bő olajban 15 percig alacsony lángon, majd a legnagyobbra állítva pár perc alatt pirosra sütjük őket.
A filéket 4 darabba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A lisztet simára keverjük a tojással és a sörrel, megsózzuk. Sűrű palacsintatésztát kell hogy kapjunk, ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.
A haldarabkákat először sima lisztbe, majd a masszába mártjuk, és a szintén bő olajban pár perc alatt világosbarna-ropogósra sütjük. Papírtörlőn gyorsan leitatjuk, majd rácsra tesszük.
Egy szalvétát (vagy zsírpapírt) tölcsérformára csavarunk, beletesszük a sült halat, a krumplival és a borsópürével kínáljuk.