Írd be, mit keresel:

Zseniális angol gyorskaja – ez a fish and chips

Ezúttal az angol nyelvű országokban kapható egyik kedvenc take-away-food (nyersfordításban – elvihető étel) vagy street food van soron, mi imádjuk.

Cookta - 2018.08.14.
Zseniális angol gyorskaja – ez a fish and chips

Először a 19. század második felében tettek róla említést Angliában, a munkásosztály közkedvelt eledele volt. A lelkesedés iránta azóta csak nőtt, elterjedt az egész világon, főként a valamikori brit fennhatóság alatti területeken, de lassan az egész világot meghódítja.

Alapjában véve egy roppant egyszerű kaja, sörtésztában sült hal sült krumplival, tradicionálisan borsópürével és/vagy tartárral fogyasztják. Valószínűleg pont egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, aki még nem kóstolta, tegye meg!

Forrás:
Hajós Ágnes

Fish and chips zöldborsópürével

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg krumpli
  • 1 kg tengeri halfilé
  • 20 dkg liszt + a forgatáshoz
  • 1 tojás
  • 3 dl sör
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

A borsópüréhez:

  • 35 dkg zöldborsó
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • fél csokor petrezselyem
  • 8 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A borsópüréhez egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót. 5 percig alacsony lángon pároljuk, míg kicsit beráncosodik. Egy turmixgépbe tesszük a tejszínt, a petrezselymet, a lereszelt sajtot, megborsozzuk, teszünk bele 1 mokkáskanál sót. Erre ráöntjük a borsót, és alaposan összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.

A krumplit nagyobb hasábokra vágjuk, bő olajban 15 percig alacsony lángon, majd a legnagyobbra állítva pár perc alatt pirosra sütjük őket.

A filéket 4 darabba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A lisztet simára keverjük a tojással és a sörrel, megsózzuk. Sűrű palacsintatésztát kell hogy kapjunk, ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.

A haldarabkákat először sima lisztbe, majd a masszába mártjuk, és a szintén bő olajban pár perc alatt világosbarna-ropogósra sütjük. Papírtörlőn gyorsan leitatjuk, majd rácsra tesszük.

Egy szalvétát (vagy zsírpapírt) tölcsérformára csavarunk, beletesszük a sült halat, a krumplival és a borsópürével kínáljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.