Írd be, mit keresel:

Labneh – egy zseniális sovány krémsajt házilag

A labneh egy isteni finom, nagyon könnyű és selymesen krémes friss sajt, frissítő, kalóriaszegény, és a közel-keleti, illetve arab konyhák kedvence. Pitával, friss zöldségekkel tunkolva, de akár szendvicskrémként használva is mennyei, és a jó hír, hogy otthon is könnyedén elkészíthető.

Cookta - 2023.08.15.
Labneh – egy zseniális sovány krémsajt házilag

Itthon hummuszbárokban, jobb török éttermekben kóstolhatjuk ezt a zseniális friss sajtot, ami joghurtból készül, és tulajdonképpen a görög joghurt rokona, hiszen hasonló módszerrel, a joghurtban lévő folyadéktartalom kicsöpögtetésével készül, de a labneh esetén egy kis só is kerül a joghurtba, és hosszabb ideig kell hagyni kicsöpögni, így sokkal sűrűbb, krémesebb és sajtszerűbb.

Ez a friss joghurtsajt frissítően savanykás, klasszikusan kevés olívaolajjal meglocsolva és egy úgynevezett za’atar nevű fűszerkeverékkel meghintve kerül a leggyakrabban asztalra, ez izsóp, szezámmag és só keveréke, nagyon izgalmas ízvilágú, és ázsiai, arab fűszerboltokban beszerezhető, de gyakorlatilag bármilyen fűszerrel meghintve isteni az őrölt római köménytől a curryig, a mentától a bazsalikomig, de friss petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy morzsolt oregánóval is remekül működik.

Fontos!

A joghurt kicsöpögtetéséhez használt textília esetén nagyon fontos, hogy öblítőt még csak messziről se lásson, mert az illatot átvenné a sajt. A legjobb, ha patikában kapható gézlapot használunk, de akár tiszta textilpelenka vagy konyharuha is megteszi, csak tényleg ne legyen se illata, se szaga…

Labneh – házi joghurtsajt

Hozzávalók:

  • 2 nagy pohár (500 g) natúr joghurt
  • 1 teáskanál só
  • 1 nagy gézlap vagy más tiszta textília

Elkészítés: A joghurtokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük. Egy nagyobb szűrőt egy keverőtál tetejére teszünk, ebbe jön a félbehajtott gézlap vagy a tiszta textília. Beleöntjük a joghurtot, az anyag széleit-sarkait összefogjuk, és egy madzaggal vagy önmagában megkötözzük, majd szűrőstül, keverőtálastul a hűtőbe tesszük, és 24 órát hagyjuk kicsöpögni.

Ezután a friss sajtot tálba borítjuk a textíliából, átkeverjük, és azonnal tálalhatjuk kis olívaolajjal és fűszerekkel, pitával vagy hasábokra vágott zöldségekkel, de légmentesen záródó dobozban 5-6 napig eltartható a hűtőben.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.