A palacsinta sokaknak leginkább desszertet jelent, de bevallom, én sósan jobban szeretem, és annyira jól variálható, szinte minden passzol hozzá, és salátával kísérve főételnek is tökéletes. Most kis füstölt lazaccal készült, és szerintem nem lehet nem szeretni!
Mindig is jobban vonzódtam a sós palacsintákhoz, ez a változat pedig isteni, a tölteléke krémes és pikáns, kicsit csípős, kicsit füstös, kellemesen friss, könnyű és mégis tartalmas, tele van ízzel. Torma és citrom teszi izgalmassá, egyáltalán nem bonyolult, és aki még salátával sosem próbálta a palacsintát, annak meglepőt mondok: tökéletesek együtt, ebben a formában, zöldsalátával, avokádóval és kis kovászos uborkával megbolondítva!
Lazacos töltött palacsinta salátával és avokádóval
Hozzávalók 4 főre:
A palacsintatésztához, 10-12 db-hoz:
Valamint:
Elkészítés: A palacsintatésztához az olajon kívül a többi hozzávalót csomómentesre kikeverjük, 10 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
A töltelékhez a lazacot összetépkedjük, egy tálban villával összekeverjük, -nyomkodjuk a tormával, limehéjjal és -lével, 3 evőkanál tejföllel, a chili felével és a lereszelt sajttal. Megsózzuk, borsozzuk.
A serpenyőt kiolajozzuk, felforrósítjuk. Eloszlatunk benne egy merőkanál palacsintatésztát, takarékra vesszük a lángot. Mikor a széle elkezd felpöndörödni és az alja szilárd, 1 evőkanálnyi tölteléket ráhelyezünk a tészta egyik felére. Ráhajtjuk a tésztát úgy, hogy a töltelék a félhold felső részére kerüljön, ezután az alsó részt is óvatosan ráhajtjuk. Lapáttal kicsit megnyomkodjuk, majd óvatosan megfordítjuk, hogy a tészta mindenhol megsüljön. A többivel is így járunk el, mikor megsültek, egymás mellé csúsztatjuk egy tálra. Melegen tartjuk.
A maradék tejfölt szintén megsózzuk, belenyomjuk a fokhagymát, és simára keverjük a kapor leveleivel.
Tálaláskor egy tányéron elhelyezzük a salátaleveleket, a csíkokra vágott kovászos uborkát és a héjától megfosztott és vékonyra szeletelt avokádót. Ráhelyezünk 2 palacsintát, majd a kapros-fokhagymás tejföllel és a maradék chilikarikákkal díszítjük.