Írd be, mit keresel:

Házi briós egyszerűen – csigába csavarodva, mákosan

Semmi nem olyan finom, házias és otthonosságot teremtő, mint a frissen készült kelt tészta, valószínűleg ebben mindenki egyetért, ebben a műfajban pedig az egyik nagy klasszikus a lágy és könnyű, kevés vajjal gazdagított kalácstésztából készülő briós. Mindig sikert arat, de csigába csavarodva, mákkal meghintve igazán ellenállhatatlan, és nem is bonyolult elkészíteni!

Cookta - 2018.08.25.
Házi briós egyszerűen – csigába csavarodva, mákosan

Isteni finom és foszlós, könnyű tésztájú ez a briós, ami a legtöbb más hasonló péksüteményhez képest jóval kevesebb vajat tartalmaz, mégis hihetetlenül puha és ruganyos, a tetejére szórt és kissé megpirult máknak köszönhetően pedig plusz ízeket és izgalmas ropogósságot is kap. Nagyon egyszerű, kezdők is bátran kipróbálhatják, hétvégi reggelire vagy uzsonnára nincs is ennél jobb süti, akár magában kávé vagy tea mellé, de egy kis vajjal és dzsemmel is nagyszerű…

Mákos brióscsiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás + 1 sárga a lekenéshez
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • csipet só
  • maréknyi mazsola vagy aszalt áfonya, ha szeretjük
  • kevés mák a tetejére

Elkészítés: A langyos tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és 5-10 percre félretesszük, hogy az élesztő beinduljon. Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, összekeverjük, hozzáadunk 1 egész tojást és 2 evőkanál olvasztott vajat, majd a kissé felfutott élesztős tejet is hozzáöntjük, és elektromos robotgép dagasztókarjával 8-10 perc alatt ruganyos tésztává dagasztjuk, majd konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre öntjük, hozzáadjuk a mazsolát vagy aszalt áfonyát, ha szeretjük, kicsit átdolgozzuk, majd 16-18 egyforma darabra vágjuk. Kézzel kígyóvá nyújtjuk, majd feltekerjük, a végét benyomkodjuk az így képződött csiga alá, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. Konyharuhával letakarva még kb. 30 percet kelesztjük.

A megkelt csigákat 1 tojássárga és 2 evőkanál víz keverékével lekenjük, meghintjük egész mákszemekkel – de szezámmagot vagy dekorcukrot is használhatunk -, és 200 fokos sütőbe toljuk, ahol légkeverés mellett 15-18 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, nehéz lesz, mert isteni az illata, és magában vagy kis vajjal, dzsemmel fogyasztjuk tej, kávé vagy tea kíséretében.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.