Általában nem veszem komolyan azt a mondást, hogy a hozzávalókon nem szabad spórolni. Szerintem olcsó hozzávalókból is lehet finom ételt főzni, és drága alapanyagokból is pocsékat. Csak a fantáziánk a határ…
A csokoládé kakaótartalma persze fontos, de ha nem tehetjük meg, hogy 70%-ost használunk, azért ne adjuk fel teljesen a süti- vagy bonbonkészítést. Én például igazi holland kakaóport még sosem vettem, mert sajnáltam rá a pénzt. Viszont múltkor a L-betűs multinál találtam egy viszonylag olcsó, de nagyon jó fajtát, amit rögtön ki is próbáltam egy alap csokis muffin receptnél.
Az eredmény: összehasonlíthatatlanul finomabb, krémesebb, sokkal csokisabb sütemény, amelynek brownie-szerűen kissé olvadt a közepe. Annyira finom lett, hogy kihűlni sem volt ideje…
Brownie-muffin áfonyával
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk, langyosra hűtjük, összekeverjük a lekvárral és a tojásokkal. A lisztet egy tálban szintén összekeverjük a cukorral, sütőporral, kakaóporral, majd a csokit durvára törjük. Az előbbi hármat és az áfonyát összevegyítjük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A muffinformákat kibéleljük papírkapszlival, háromnegyedig töltjük a masszával. A sütőben kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a tetejét megnyomva még puhának találjuk, akkor lesz lágy a közepe.