Írd be, mit keresel:

Ez az egyszerű alapanyag segít a fogyásban!

Amikor egészséges táplálkozásról, diétás étrendről beszélünk, elsőként mindenkinek a szénhidrátszegény, a fehérjedús és a kevés kalória ugrik be, de a rostokról sokkal kevesebbet beszélünk. Pedig erre is nagyon érdemes figyelni, mert a rostok tartják rendben az emésztésünket, segítenek a vércukor és a koleszterin szintjének kiegyensúlyozásában, szóval egész jólétünket befolyásolják, és segíthetnek a súly megtartásában, sőt csökkentésében, vagyis a fogyásban is.

Cookta - 2023.09.09.
Ez az egyszerű alapanyag segít a fogyásban!

Az élelmi rostok sokkal fontosabbak, mint elsőre gondolnánk: ha keveset fogyasztunk belőlük, akkor az székrekedéshez, hízáshoz, gyomor- és bélrendszeri gondokhoz, cukorbetegséghez és érrendszeri problémákhoz vezethet, pedig csak kis figyelmet igényel, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőle. Az élelmi rostok természetes formában növényi alapanyagokból fedezhetőek, és nem kell költséges vagy nehezen beszerezhetó alapanyagokra gondolnunk, viszont a szervezetünk meghálálja, ha egy kicsit odafigyelünk rendszeres fogyasztásukra.

A rostokban gazdag táplálkozás segít a nassolás leküzdésében, mert növeli a teltségérzetet, a gyomorban megduzzad, emellett segíti a bélflóra működését és serkenti az emésztést, ráadásul a rostok a felületükön megkötik a koleszterint és a méreganyagokat, így többszörösen jótékony hatásúak. Akkor működik a szervezetben igazán hatékonyan, ha megfelelő mennyiségű folyadékot – vizet – is iszunk, hiszen rengeteg nedvességet felvesznek. Jó tudni, hogy minden zöldség, gyümölcs, hüvelyes és olajos mag jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, ezért a jó minőségű fehérje mellett ezeket is nagyon érdemes beilleszteni az étrendbe, mutatunk is néhány rostban kimagaslóan gazdag alapanyagot és felhasználási ötletet.

Három csodamag

A chiamag, a szezám és a lenmag kimagasló rosttartalommal bír, ezekből 1-1 kanálnyi elképesztően felturbózza az ételünket rosttal – salátára hintve, joghurtba szórva, turmixba téve mindegyik szuper, kiadós, kevés kell csak belőle, és ha kéznél van, akkor pofonegyszerűen már nagyon változtathatunk a táplálkozásunkon.

Pattogatott kukorica

A kukorica teljes értékű és gluténmentes, pici olajjal és sóval készítve laktató, könnyű és rostokban gazdag nassolnivaló, és jóval kalóriaszegényebb más hasonló ropogtatnivalóknál. A mikrós változatnál szerintünk jobb a hagyományos változat, ami utólag még sokféle módon ízesíthető is.

Nyers rágcsálnivalók

Ha nincs előkészítve, akkor inkább mást választunk, viszont ha néhány sárgarépát, egy kis kígyóuborkát, paprikát, zellerszárat hasábokra vágunk, egy jól záródó dobozban a hűtőbe teszünk, akkor pár napig van egészséges „ropink”, amit kis joghurtba, krémsajtba, hummuszba mártogatva elnassolhatunk – csupa rost, és nagyon finom is!

Csicseriborsó, bab, lencse

Nemcsak a fekete szemű menyecskéknek ajánljuk ezeket a szuper hüvelyeseket, hanem mindenkinek! Nagyon jó és olcsó rostforrás, ezek mellett pedig fehérjében is gazdag mindhárom, bármilyen ízvilágban jól működnek, levesnek, salátának, ragunak is tökéletesek, laktatóak és ha főzve, konzerv formában vásároljuk, akkor nagyon gyorsan elkészíthetőek.

A gyümölcs legyen napi rutin

Rostokban a leggazdagabb az alma, a körte és a bogyós gyümölcsök, ezeket magukban is fogyaszthatjuk, de turmixban is nagyon jól működnek, és ha felturbózzuk még egy kis avokádóval is, amiről elsőként nem is gondolnánk, hogy rostokban mennyire gazdag, pedig de!, akkor igazi ajándék a szervezetnek. Érdemes napi egy étkezést csak gyümölcsökkel fedezni, legyen uzsonna, tízórai vagy reggeli, magában vagy smoothie-nak, akár egy kis lenmaggal, chiamaggal kiegészítve, vagy akár zabpehellyel, zabkorpával felturbózva, mert ezek is nagyon jó rostforrások – nagyon finom és hatékony!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.