Írd be, mit keresel:

Perzsa tejpuding – selymes, lágy és pofonegyszerű

Egyszerű és gyorsan elkészíthető, nagyon lágy és krémes pudingféle a fereni, ami tej, rizsliszt és cukor felfőzött keveréke, amit klasszikusan rózsavízzel ízesítenek, és mandulával vagy pisztáciával meghintve tálalnak. Melegen, langyosan és hidegen, behűtve is fogyasztható, attól függően, hűsítő desszertre vagy épp egy gyors és laktató, melengető reggelire vagy uzsonnára vágyunk.

Cookta - 2023.09.11.
Perzsa tejpuding – selymes, lágy és pofonegyszerű

A fereni egy perzsa desszert, egy nagyon selymes tejkrém, rizspudingnak vagy tejpudingnak is nevezhetnénk, Iránban és más közel-keleti országokban is nagyon népszerű, melegben hűsítő desszertnek, hidegben gyomrot és lelket melengető fogásként. Pofonegszerű és percek alatt elkészül, illatos rózsavízzel ízesítik, és ropogós magokkal meghintve tálalják.

Aki nem szereti a rózsavizet – vagy épp nincs otthon, hiszen ez számunkra különlegesebb alapanyagnak számít, egyébként ázsiai fűszerboltokban beszerezhető -, az se mondjon le erről a krémes pudingról, ízesíthető akár fahéjjal, vaníliával, kardamommal, de akár gyömbérrel, kakaóporral vagy narancsvirágvízzel is, minden változatban nagyon finom ez az egyszerű, gyors és selymesen lágy desszert.

Fereni – perzsa tejpuding

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 3,5 dkg rizsliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál rózsavíz
  • mogyoró, mandula vagy pisztácia a tálaláshoz

Elkészítés: A rizslisztet egy kevés tejjel simára kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és a cukrot is, és egy lábasban, közepes tűz fölött folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd 3-4 perc alatt sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a rózsavizet, ezzel is elkeverjük, majd tálkákba, kelyhekbe szétosztjuk.

Ízlés szerint melegen, langyosan vagy akár jól lehűtve tálaljuk, a tetejét megszórva valamilyen ropogós maggal – és nagyon jól passzol hozzá pár kanál dzsem is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.