Írd be, mit keresel:

A gyorskaják veszélyesebbek, mint eddig gondoltuk

Idő hiányában, egyszerűség miatt, praktikusság okán vagy egyszerűen csak szeretjük, de tény, hogy gyakrabban rendelünk pizzát, harapunk bele egy gyoréttermi hamburgerbe vagy tolunk be a sütőbe egy kész lasagnét, mint kellene. Eddig is tudtuk, hogy vannak bizonyos következményei az egészségünkre és elsősorban az alakunkra, de sajnos nem csak erről van szó... A tudósok szerint a szellemi képességeinkre és mentális egészségünkre is kihat, ha sokat fogyasztunk ezekből.

Cookta - 2018.09.14.
A gyorskaják veszélyesebbek, mint eddig gondoltuk

Unásig halljuk és olvassuk, hogy mennyire fontos a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt, rostot és vitamint fogyasszunk, ez a kulcsa az egészségnek és a hosszú életnek, és hogy a különféle gyorséttermi és készételek kerülendőek. Most spanyol kutatók, a Navarrai Egyetem és a kanári-szigeteki Las Palmas Egyetem tudósai egy 12 éves kutatás eredményeivel azt bizonyítják, hogy nem kizárólag az emberi testre hat kedvezőtlenül a junk food, hanem az agyi működést is befolyásolja, méghozzá aggasztó mértékben. Arra jutottak, hogy komoly agyi változásokat is okoz a rendszeresen fogyasztott gyors étel, és az általuk vizsgált esetek 48%-ánánál (!) növelte a depresszió kockázatát.

Elsőre gondolhatnánk, hogy mindez azért van, mert nem szeretjük és tiszteljük magunkat annyira, hogy egészséges ételt készítsünk, és jóféle energiával, vitaminokkal töltsük fel magunkat. Az is érv lehetne, hogy ezeket az ételeket legtöbbször egyedül, magányosan, sietősen fogyasztjuk, ami szintén mind okot adhat és vezethet depresszióhoz.

A tudósok azonban – 12 év kutatás után – arra jutottak, hogy tudományos érv is létezik: a különféle transzzsírok és telített zsírsavak nagy koncentrációja okozza ezt a változást az agyban, ami azért a legtöbb gyorséttermi és készételben bőséggel megtalálható, gondoljunk a sült krumplira, a ropogós csirke nuggets-re, a fánkokra, de rengeteg rejtett zsír van más ételekben is, így egy fagyasztott pizzában vagy lasagnében. Ráadásul a nagy mennyiségben előállított kész és félkész ételeknél olyan módosított, túlfinomított zsiradékot használnak, amelyek olcsóbbak, mint amilyen például a pálmazsír, ami nemcsak nekünk, de a bolygónak is nagy károkat okoz.

Kedvenceinkről nem kell lemondani, nem kell egész nap répát és csicseriborsót majszolni, de ritkábban engedjünk a kísértésnek, ha testi és szellemi fittségre vágyunk. Ha magunk készítjük az ételt az esetek nagy részében, már nagyot léptünk előre, sokkal kevesebb módosított és túlfinomított alapanyagot használunk, és szinte biztosan nem pálmaolajat használunk a sütéshez…

Házi készítésű street food ételeket páélful itt találtok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.