Írd be, mit keresel:

Mediterrán rakott padlizsán hidegen – salátának, köretnek

A piacokon és a zöldségeseknél halomban áll a gyönyörű padlizsán és a húsos, érett és édes paradicsom, most tetőzik a szezon, érdemes hát kihasználni őket minél többféle formában. Szerencsére jól passzolnak egymáshoz, most pedig egy hideg rakott változat készült, ami magában, friss kenyérrel tunkolva, de köretként, saláta helyett is tökéletes.

Cookta - 2023.09.14.
Mediterrán rakott padlizsán hidegen – salátának, köretnek

Mediterrán ízvilágú, frissítő, a nyár ízeivel telepakolt és nagyon egyszerűen elkészíthető ez a csupa zöldség fogás, ami akár mindenmentes, diétás és vegán étrendbe is beilleszthető. Sütőben sült padlizsánszeletkék nyers paradicsomszósszal rétegezve, kiadós, kevés olívaolajjal készül, előre elkészíthető, és minél többet pihen, annál jobban összeérnek az ízei.

Tálalhatjuk előételnek, de grillpartin köretnek is remek, nagyon finom, ahogy a sült paradicsom magába szívja a fűszeres paradicsomszószt, az egészet pedig még izgalmasabbá teszi, ha tálalás előtt meghintjük egy kevés pirított napraforgóbéllel vagy fenyőmaggal…

Hideg rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • maréknyi friss bazsalikom
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsemecet
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 2-3 evőkanál pirított napraforgómag vagy fenyőmag
  • só, bors

Elkészítés: A padlizsán szárát levágjuk, hosszában félbevágjuk, és vékony félkarikákra vágjuk. Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, hogy egymást ne fedjék, finoman sózzuk, majd 2-3 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és ecsettel elkenjük. Mellé tesszük a fokhagymagerezdeket, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. 20 perc alatt megsütjük.

Közben a szószhoz a paradicsomokat félbevágjuk, és egy vastagabb lyukú reszelőn lereszeljük a vágott felével kezdve, így a héj a kezünkben marad, és az eredmény egy finom, zamatos paradicsompép lesz. A megtisztított hagymát finomra vágjuk a bazsalikommal együtt, a paradicsomhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés római köményt adunk hozzá, 2 evőkanál balzsamecettel és 2-3 evőkanál olívaolajjal kikeverjük, félretesszük.

A megsült padlizsánokat egy tálba villával átrakosgatjuk, lehet akár több réteg is. A sült fokhagymákat a héjukból kinyomjuk, villával pépesítjük, a paradicsomszószhoz adjuk, átkeverjük, majd egyenletesen a padlizsánra kanalazzuk. Fóliával lefedjük, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, de még jobb előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek, és a padlizsán felszívja a finom, fűszeres paradicsomos szaftot.

Tálalás előtt meghintjük pirított napraforgóbéllel vagy fenyőmaggal, és friss kenyérrel kínáljuk, de köretként is tökéletes sültekhez, grillezett fogásokhoz, vega változatban bulgur, rizs vagy kuszkusz mellé…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.