Írd be, mit keresel:

Dzsungelgyümölcsös, az ismeretlen, de izgalmas hungarikum

Tudtátok, hogy nem kell messzi vidékekre utaznunk, ha egy jó kis dzsungelkalandot szeretnénk? Méghozzá nem is akármilyet, hanem finomat! Van ugyanis Magyarországon is dzsungel, egészen pontosan Dzsungelgyümölcsös, méghozzá észak-keleten, a Tisza árterében, ahova kirándulni, sőt gasztrotúrára is érdemes felkerekedni.

Cookta - 2018.09.20.
Dzsungelgyümölcsös, az ismeretlen, de izgalmas hungarikum

Az Észak-Alföldi régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található hazánk egyik egyben maradt dzsungelgyümölcsöse. Így nevezték azokat a vadon termő, természetes módon kialakult gyümölcsöskerteket, amiket nem az ember hozott létre, hanem a folyók termőföldben gazdag árterében a víz vagy a madarak hozta magokból sarjadt cserjékből és fákból állnak, és amelyekről a középkor óta vannak írásos emlékeink! A mostanra megmaradt egyetlen nagyobb és összefüggő ilyen terület Kisar település mellett található, szerencsére természetvédelmi terület és szabadon látogatható, génbankként is számontartják az őshonos magyar gyümölcsfák vonatkozásában. Ez tényleg igazi hungarikum!
 

Forrás:
Szatmártour.hu

Ezek a gyümölcsfák nem oltottak, és a legrégibb hazai fajtákat találjuk köztük, innen származik a besztercei szilva, a milotai dió és a panyolai meggy – egy igazi kincsestár! Az első írásos emlék 1573-ból származik, amikor I. Miksa, osztrák főherceg, cseh és magyar király innen kért oltványokat saját kertje számára, de rengeteg értékes és nemesített gyümölcsfajtánk is innen indult hódító útjára. A kissé magára hagyott régió igazi felfedezéseket kínál, ráadásul összel tele van gasztroeseményekkel.

Nem csoda, ha a régióban nagy hagyománya van a befőzésnek, lekvárfőzésnek, az aszalásnak és persze a pálinkafőzésnek, és itt még olyan "igazi" ízeket kóstolhatunk, amik már ritkaságszámba mennek. A régiót mindenképpen érdemes felfedezni, a vad gyümölcsösök mellett, amelyek közül például a som szinte teljesen eltűnt, és szinte csak itt kóstolható, rengeteg régi és hagyományos étellel is megismerkedhetünk itt. Tengerikásás töltött káposztát kizárólag csak itt kóstolhatunk, ami egy kukoricás helyi változat, ahogy aszaltszilvaleves is csak itt található, ugyanígy a rongyos lapóka is, ami egy kefires lángosféle.

Nem mellesleg a környék is nagyon szépséges, és a helyi gyümölcsök – a szilvafélék, az almák, a dió, a körte is most van szezonban! Egy kirándulást, felfedezést – dzsungeltúrát – nagyon megér!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.