Írd be, mit keresel:

Levessel csökkenthetjük a nassolási vágyat

Azt régóta tudjuk, hogy a különféle levek, gyümölcsturmixok és smoothie-k fogyasztása jótékonyan hat a szervezetre és segíti az anyagcserét, de az újdonság, hogy még a nassolási vágyat és a falási rohamokat is csökkenti. Egy angol kutatás azt vizsgálta és bizonyította, hogy a folyékony táplálékok, így a levesek is, alakbarátabbak és egészségesebbek, mint eddig gondoltuk.

Cookta - 2023.09.21.
Levessel csökkenthetjük a nassolási vágyat

A Nottinghami Egyetem Egészségközpontja két kutatás eredményét publikálta, amelyek egyértelműen igazolják, hogy a folyékony táplálékok jobban laktatnak, telítenek és hosszabb telítettségi érzést adnak sok esetben, mintha ugyanazokat az alapanyagokat szilárd formában fogyasztanánk.

A tudósok két önkéntes csoport bevonásával azt vizsgálták, hogy ugyanaz az étel szilárd és folyékony formában hogyan hat a szervezetre: míg az egyik csoport sült csirkét, párolt zöldséget és vizet kapott, a másik csoport pedig ugyanannyi és megegyező alapanyagból főzött és összeturmixolt levest, és a végeredmény meglepő módon eltérő volt, a krémlevest fogyasztók ugyanis jóval később éheztek meg újra, a teltségérzet tovább tartott, mint azoknál, akik szóról szóra ugyanazt ették, csakhogy szilárd formában.

A magyarázat szerint a leves hosszabb ideig tartózkodik a gyomorban, ez magyarázza, hogy laktatóbbnak érezzük és hosszabban tart a telítettségi érzet, így nem vágyuk nassolnivalóra a következő étkezés előtt. Mindez persze nem azt jelenti, hogy mostantól mindent krémlevesnek kellene összepépesítenünk, azt viszont igen, hogy érdemes minél gyakrabban beillesztenünk az étrendünkbe a laktató, zöldségekkel és fehérjékkel, hüvelyesekkel készülő leveseket.

Próbáljátok ki például ezeket:

Szuperzöld leves brokkolival, spenóttal, babbal >>

Görög citromos csirkeleves >>

Harira – marokkói csicserileves >>

Cukkinis-fetás spenótkrémleves >>

Spenótos lencseleves >>

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.