Írd be, mit keresel:

Ezeket a fűszeres kincseket érdemes átmenteni a hidegebb évszakokra!

A piacok - és a szerencsésebbek kertje - tele van gyönyörű friss fűszernövényekkel, most legszebb és legízletesebb a rozmaring, a zsálya és a lestyán, de a zellerzöld is most van topon, és ezeket a fűszeres kincseket érdemes átmenteni a hidegebb évszakokra. Pár perc alatt megvan, és minden használatkor áldani fogjuk magunkat érte!

Cookta - 2023.09.22.
Ezeket a fűszeres kincseket érdemes átmenteni a hidegebb évszakokra!

Aki használ friss zöldfűszert, tudja, hogy elképesztően nagyot dobnak az ételen, sokkal üdébb és gazdagabb ízűek, mint szárítva, és nem kell kreatív konyhatündérnek vagy szorgos háziasszonynak lennünk ahhoz, hogy ezeket friss formában is megőrizzük. Ehhez egyrészt a mélyhűtő, másrészt az olívaolaj a legnagyobb segítség, és pillanatok alatt megmenthetjük ezeket a nyári ízeket a zordabb, morcosabb téli hónapokra, amikor még sokkal szívderítőbbek lesznek.

A zöldfűszerek egyik legjobb és legolcsóbb eltevési módja, ha lefagyasztjuk. Nem csak úgy magában, felaprítva, egy dobozba téve, mert akkor vizes, csoffadt lesz használatkor, és házi technológiával készítve az ízéből is sokat veszít. A legjobb, ha a finomra vágott zöldfűszert – legyen az kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, zsálya, zeller, lestyán, tárkony vagy rozmaring – jégkockatartóba tesszük, és felöntjük olvasztott vajjal vagy kókuszzsírral – így vegánok is fogyaszthatják -, majd a fagyasztóba téve megdermesztjük, utána pedig kipattintgatjuk a tartóból, és zacskóba vagy dobozba tesszük. Érdemes ráírni, hogy mi van benne, mert nem teljesen felismerhető felhasználáskor ebben a formában. Ha van maradék fehérborunk, ezt is felhasználhatjuk a zsiradék helyett a zöldfűszerek fagyasztásához, ami még extra ízeket, kis boros illatot is ad majd az ételnek, amihez használjuk.

A másik gyors és frappáns megoldás az olívaolaj. Ez ugyan kicsit kölségesebb, mert a jó minőségű olívaolaj azért nem túl pénztárcabarát, de nagyon jól átveszi a fűszerek aromáit, és bőven megtérül, ha a későbbiekben ezt a saját fűszerolajat használjuk például a salátáinkhoz. Ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint a zöldfűszereket kisebb üvegekbe belepakolni, tehetünk mellé fokhagymát, csilit, pár szem borsot is, majd felöntjük olívaolajjal. Ezeknek néhány hét azért kell, hogy átvegyék az aromákat, de utána pár csepp elég belőlük, hogy felvidítsák az ételeinket. Arról nem is beszélve, hogy még gasztroajándéknak is tökéletesek, akár karácsonyra – jó, ez picit még arrébb van, de már nem is annyira! Ha pedig most elkészítjük, mennyire hálásak leszünk majd akkor, hogy már csak címkézni és csinosítani kell a csodás DIY fűszerolajat!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.