Szárazbableves és aszalt szilva!! Lehet, most többen felkapják a fejüket, de állítom, hogy nagyon finom a kettő együtt. Először, amikor megláttam a receptet, én is nagyon furcsának találtam, el sem tudtam képzelni, hogy milyen is lehet ez a leves...
Aztán – ahogy az lenni szokott – csak nem hagyott nyugodni, folyton a fejemben matatott, milyen lehet a bab és az aszalt szilva együtt, mert szeretek kipróbálni új dolgokat. Azt gondoltam, végül is mit veszíthetek, ha esetleg nem ízlik majd… A babot, na meg azt a csomag aszalt szilvát, hát több is veszett már…
Szerencse, hogy így döntöttem, mert ízlett, méghozzá nagyon is ízlett, így aztán csakis azt bántam volna, ha nem főzöm meg! Egyszerű, mégis különleges, pikáns – nálunk mindenki szerette!
Aszaltszilvás-tejfölös bableves
Hozzávalók:
Elkészítés: A szárazbabot este áztassuk be hideg vízbe, így gyorsabban puhára fő majd.
Főzés előtt öntsük le az áztatóvizet a babról, majd öntsük fel kb. 1 liter vízzel. Adjuk hozzá a sót, a babérlevelet, majd főzzük félpuhára, közben kóstoljuk, nehogy a bab szétfőjön.
Amikor a bab már félpuhára főtt, adjuk hozzá az ízlés szerint feldarabolt aszalt szilvát és a cukrot, majd főzzük puhára.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd egy szitán át, öntsük bele a levesbe, így biztosan nem lesz csomós. Ezután óvatosan keverjük össze, majd forraljuk fel, és főzzük még 1-2 percig.
Tálaláskor merjük a sűrűbb levest tányérokba, majd úgy kínáljuk. Nagyon finom a bab és az aszalt szilva együtt!