Írd be, mit keresel:

Sütőtök sütése – 4 egyszerű módszer

A gyönyörűséges színű és szuperegészséges sütőtök sokunk kedvence az őszi-téli hónapokban, rengeteg módon készíthető a levestől a desszertig, az egyetlen baj vele, hogy nyersen meglehetősen makacs, nehéz előkészíteni, a leggakrabban viszont meghámozva és megsütve van rá szükségünk. Négy készítési módszert mutatunk, amiből mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet!

Cookta - 2022.09.30.
Sütőtök sütése – 4 egyszerű módszer

1. Egészben

Igazán megúszós és maceramentes, ha a hosszúkás sütőtököt egészben, héjastul sütjük meg. A zöldséget ebben az esetben csak meg kell alaposan böködni egy hegyes késsel, hogy sülés közben semmi esetre se robbanjon fel, mert akkor jöhet egy amúgy elkerülhető sütősikálási manőver, majd sütőpapírral fedett tepsire téve mehet a 190-200 fokos sütőbe, ahol mérettől függően kb. 1 óra alatt sül meg. Érdemes esetleg mással együtt sütni, valamilyen tepsis fogással vagy a másik téli zöldségkedvenccel, céklával együtt, hogy gazdaságosabb legyen… Akkor jó a sütőtök, ha egy villát viszonylag könnyen bele tudunk szúrni. Ha kissé kihűlt, félbevágjuk, és kanállal először eltávolítjuk a magházát, majd kikanalazzuk a húsát. Jól záródó dobozban, a hűtőbe téve akár 1 hétig eláll, és rengeteg finomsághoz felhasználható.

2. Félbe vagy negyedbe vágva

Ez a módszer is egyszerű, előnye, hogy gyorsabban sül meg, mint egészben, és már sülés előtt is ízesíthető. A sütőtököt egy éles késsel hosszában félbevágjuk, a magokat egy kanállal kikaparjuk, a zöldséget pedig vagy így, vagy még egyszer megfelezve, vagyis negyedekben a vágott felükkel felfelé sütőpapírral fedett tepsire tesszük. Megkenhetjük egy kis olajjal, fűszerezhetjük is ízlés szerint, ha már tudjuk, mit akarunk belőle készíteni, hangolhatjuk akár sósra, akár édesre is. 180 fokos sütőbe tolva, mérettől függően 25-30 perc alatt puhulásig sütjük, ha nagyon pirulna, karamellizálódna, alufóliát teríthetünk a tetejére. A megsült tököt kikaparjuk a héjból, és már használhatjuk is.

3. Felkockázva

Ha nem pürére, pépre van szükségünk, hanem köretként vagy salátába téve szeretnénk felhasználni a sütőtököt, akkor ideális ez a módszer. Pepecselősebb, de nagyon mutatós és finom, ráadásul így feldarabolva nagy felületen tud karamellizálódni a sütőtök húsa. A legegyszerűbb, ha az egész tököt zöldséghámozóval nagyjából meghámozzuk, majd az esetleges maradékot éles késsel levágjuk. Ezután a két végét levágjuk, majd kettévágjuk ott, ahol a tök hasa kezdődik. A tömör, hengeres részt ujjnyi szeletekre, karikákra vágjuk, ezeket már egyszerűbb felkockázni, a gömbölyded részt pedig félbevágjuk, és a magokat kikaparjuk. Utána ezt is felszeleteljük, majd kockázzuk. Ezután sütőpapírral fedett tepsire tesszük, egy kevés olajjal meglocsoljuk, tetszés szerinti fűszerrel meghintjük, és alaposan összeforgatjuk, mielőtt betoljuk a 180 fokos sütőbe, ahol légkeverés mellett kb. 20 perc alatt megsül.

4. Mikróban

Ha egyszerű és gyorsabb megoldásra van szükségünk, akkor jöhet jól a mikrohullámú sütőben készült változat. Ez mondjuk csak kisebb sütőtökkel működik, de azzal tökéletesen. A sütőtököt egy hegyes késsel megszurkáljuk, majd egy mikrózható tálba téve betesszük a mikróba, és 850 Watton 5 percet sütjük. Ezalatt kicsit felpuhul, félig megfő, így könnyebb félbevágni és kikaparni a magjait. Ezután a tálba visszatéve még 5-6 percre visszatesszük, amíg – mérettől függően – kellően megpuhul. Utána egyszerre kikaparjuk a héjból a húst, és már használhatjuk is.

+1. Szuperlustáknak

Sütőtökpüré készen is kapható, teljesen természetes és natúr, mondjuk ez a legdrágább megoldás a sült sütőtök kategóriában… A bébiételek között keresse, aki ezt választaná! 😉

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.