Írd be, mit keresel:

Céklacsipsz házilag, a legújabb kedvenc!

A csipsz nem véletlenül az egyik legnépszerűbb nassolnivaló, szinte eteti magát ropogóssága okán, nem nagyon lehet abbahagyni, ha egyszer rákezdtünk, ami nem is baj, ha házilag készítjük, egészségesebben, sütőben sütve. A céklás változat most a legújabb kedvenc: igen, ebből a nagyon alulértékelt, de szuperegészséges zöldségből is készülhet csipsz, méghozzá pofonegyszerűen!

Cookta - 2023.10.09.
Céklacsipsz házilag, a legújabb kedvenc!

A cékla az egyik legolcsóbb zöldség, nagyon egészséges, és aki elsőre a klasszikus ecetes céklasalátára asszociál e gyökérzöldség láttán, gyorsan törölje az emlékeit, és adjon még egy esélyt neki! Sokkal többre érdemes ugyanis, rengeteg módon használható nyersen, sütve és főzve is, és bőven többet érdemel, minthogy egy cukros-ecetes lében szomorkodó savanyúságnak könyveljük el.

Aki bátortalan a cékla felfedezésével kapcsolatban, annak a ropogós csipsz lehet az első és legjobb barátkozási pont ezzel a gyökérzöldséggel, ami szinte egész évben kapható, de ősszel és télen mindenképpen az egyik legkitartóbb, vitamindús és jól eltartható, olcsón beszerezhető zöldségféle. Sütőben sütve, minimális olajjal, maximális ízzel és robogóssággal mindenkit meg fog győzni, garantáljuk! 😉

Céklacsipsz házilag

Hozzávalók:

  • 2 közepes cékla
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • kevés só
  • csipetnyi őrölt római kömény vagy rozmaring, ha szeretjük

Elkészítés: A céklához érdemes gumikesztyűt húzni, mert elég könnyen megfogja a bőrt, de akit ez nem zavar, el is hagyhatja. A nyers gumókat meghámozzuk, majd vékonyan legyaluljuk, vagy késsel 1-2 mm vékonyra szeljük. Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk úgy, hogy ne fedjék egymást, majd meglocsoljuk kevés olívaolajjal, ha szeretjük, megszórhatjuk pici római köménnyel vagy rozmaringgal.

180 fokos sütőbe toljuk, és a céklaszeletek méretétől függően 15-20 percet sütjük, a végefelé érdemes nézegetni, mikor kezd roppanós lenni. A sütőből kivéve megszórjuk egy kis sóval – nem előbb, mert akkor levet ereszt és puhul, nem lesz ropogós! -, és hagyjuk legalább langyosra hűlni.

Magában is isteni finom és ropogós, de mártogathatjuk kis tejfölbe, joghurtba is…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.