Írd be, mit keresel:

Ropogós churros narancsos csokiszósszal – nem lehet abbahagyni!

Kívül ropogós, belül puha, könnyű a tésztája és a legegyszerűbb fánkféle a churros, amit a spanyolok tettek világhírűvé, de régi magyar változat is létezik tolófánk néven. Nem kell dagasztani, keleszteni, gyerekjáték elkészíteni, leszámítva a forró olajban sütést, mert azt azért ne bízzuk gyerekre, de amúgy tényleg pofonegyszerű!

Cookta - 2023.10.10.
Ropogós churros narancsos csokiszósszal – nem lehet abbahagyni!

Ha van kényeztető és igazán függést okozó desszert, akkor a churros az: a csokiszószba mártogatott pillekönnyű, levegős fánkrudacskák mindenkit lenyűgöznek, pedig nagyon egyszerű és gyors finomság, ráadásul a legegyszerűbb alapanyagokkal készül. Kívül ropog, belül levegős, csokiszószba mártogatva az igazi, amit megbolondíthatunk egy kis narancshéjjal, nagyon megéri, mert így még finomabb, ha lehet még egyáltalán fokozni…

A desszerteknél általában nagyon fontos a pontos arány, ami sokszor elég nagy szívás, mert a méricskélés sokszor macerássá teszik a készítést, de ennél a zseniális fánknál bögrével is simán kimérhető minden, a lényeg, hogy ugyanazt a 2,5 dl-es bögrét használjuk, így tényleg rém egyszerű és gyor, viszont ellenállhatatlanul finom a végeredmény!

Ropogós churros narancsos csokiszósszal

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 2 bögre víz – 1 bögre = 2,5 dl
  • 2 bögre liszt
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 3 tojás
  • olaj a sütéshez
  • kevés kristálycukor a beforgatáshoz
  • pici fahéj – opcionális

A narancsos csokiszószhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 bögre tejszín
  • 1 narancs reszelt héja

Elkészítés: A vizet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a vaníliát és csipetnyi sót, és addig melegítjük, míg a vaj teljesen felolvad. Hozzáadjuk a lisztet, és a közepes lángon folyamatosan keverjük egy fakanállal, míg masszává összeáll, és elválik az edény falától, kb. 2-3 perc, majd a tűzről levéve 10 percre félretesszük, hogy kicsit hűljön, mielőtt a tojásokat hozzáadnánk.

Közben a csokoládét összetördeljük, egy kis lábasba tesszük a tejszínnel, hozzáreszeljük a narancs héját, és tűzte téve kevergetve összeolvasztjuk, majd félretesszük.

Egy mélyebb serpenyőben 2-3 ujjnyi napraforgóolajat felteszük melegedni, közben a lisztes-vajas égetett tésztához hozzáadjuk a tojásokat, és elektromos habverővel simára keverjük. Csillagcsőrős habzsákba töltjük, és a már forró olajba nyomjuk, 10 centinként egy késsel vagy ollóval levágjuk, kézzel is lecsippenthetjük, és 3-4 perc alatt szép aranypirosra sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, majd megforgatjuk kristálycukorban.

Azon melegében tálaljuk a narancsos csokiszósszal – mártogatjuk és tömjük magunkba!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.