Írd be, mit keresel:

Karfiolrizs zöldségesen, a legjobb diétás köret

A karfiolrizs az utóbbi idők nagy diétás kedvence, a morzsás állagúra reszelt karfiol ugyanis látványra nagyon hasonlít a rizsre, és kicsit lepirítva, ízlés szerint fűszerezve gyorsan és frappánsan nagyon egészséges és alakbarát fogás készíthető belőle.

Cookta - 2023.10.20.
Karfiolrizs zöldségesen, a legjobb diétás köret

A karfiol a diétázók egyik kedvenc zöldsége, hiszen rengeteg laktató és egészséges, az anyagcserére jó hatással lévő rostot tartalmaz, viszont kalóriaszegémy, 100 g csak 27 kcal energiát tartalmaz, tele van B-, C- és K-vitaminnal, sok  vasat, kalciumot és káliumot tartalmaz, és ha nem főzzük rommá, akkor nagyon finom.

A karfiol „rizsként” való felhasználása igazi főnyeremény, merthogy tényleg nagyon finom, itt inkább sül, mint fő a morzsásra aprított vagy reszelt zöldség, és nagyon kellemes, kicsit diósabb íze lesz, ráadásul percek alatt elkészül, és fűszerekkel, más zöldségekkel is feldobható. Az alábbi recept köretként, de akár vegán egytálételként is remek, kis répával, kápiapaprikával, gyömbérrel és fokhagymával készül, de bátran variálható a fűszerezés és a zöldségkombináció is, rengeteg lehetőséget rejt ez a csupa zöldség, egészséges fogás.

Zöldséges karfiolrizs

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 kisebb kápia paprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a tönkrészről a fásabb külsőt levágjuk, de a belső, zsenge részt megtartjuk, és késes robotgépben, több részletben finomra aprítjuk, ha van reszelős betétünk, akkor azzal még egyszerűbb, a karfiolt a sárgarépával ezen átküldjük. A kápia paprikát kicsumázzuk, és apró kockára vágjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.

Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, hozzáreszeljük a gyömbért, az összes zöldséget hozzáadjuk, és időnként megkeverve 6-7 percig pároljuk-sütjük, nem sózzuk, mert akkor levet enged, és inkább fő, mint sül. Ha roppanós, de már nem nyers, akkor sózzuk, borsozzuk,meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, összeforgatjuk, és azon melegében tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.