Írd be, mit keresel:

Padlizsános tészta egyszerűen, mediterrán ízekkel

Az idei ősz annyira meleg és napfényes volt eddig, hogy még mindig terem a hazai padlizsán és paradicsom, így ezekkel még egy kis nyárutót csempészhetünk a tányérunkba, akármilyen furcsán hangozzék is ez október második felében. De élvezzük ki, amit ad a természet, például egy ilyen frappánsan egyszerű és isteni finom mediterrán fogással!

Cookta - 2023.10.25.
Padlizsános tészta egyszerűen, mediterrán ízekkel

Minimális alapanyag, maximális élvezet, gyors és egyszerű – ezért szeretjük a mediterrán, olaszos tésztákat. Ez a fogás kevés alapanyaggal készül, mégis nagyon finom, a nyár ízeit csempészi a tányérra, és ízlés szerint bármilyen mediterrán fűszerrel, más zöldséggel, kapribogyóval vagy akár aszalt paradicsommal is felturbózható.

A szószba egy kis szardellafilé is került – ez akár el is hagyható -, de rengeteg ízt ad az ételnek, egyáltalán nem lesz tőle halas jellegű, de hamisítatlan mediterrán ízvilágot ad a zöldséges ragunak. Nagyon kevés elég belőle, kiadós és hosszan eláll, fűszerként használandó inkább, és érdemes kísérletezni vele, megéri!

Padlizsános tészta

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szardellafilé
  • 1 teáskanál cukor
  • csipetnyi csili
  • 30 dkg friss tagliatelle – vagy más tészta
  • kevés olívaolaj
  • reszelt parmezán vagy más sajt
  • só, bors

Elkészítés: A padlizsán szárát levágjuk, majd a zöldséget kb. 1 centis kockára vágjuk. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, és 200 fokos sütőben 15 percet sütjük, egyszer átforgatjuk egy fakanállal.

Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és 2 evőkanál olívaolajon elkezdjük üvegesre dinsztelni. Közben a paradicsomokat félbevágjuk, és a vágott felülettel kezdve lereszeljük, így a héj a kezünkben marad, a lé és a hús kinyerődik. 🙂 A hagymához adjuk, megszórjuk a cukorral és a csilivel, közben a szardellafilét elkaparjuk késsel, és ezt is hozzáadjuk. Sózzuk – óvatosan, mert a szardella sós -, borsozzuk, mehet bele a csili és a szardella, és fedő alatt 5 percet főzzük. Hozáadjuk a megsült padlizsánt, összeforgatjuk, 5 percet még fedő alatt főzzük.

Közben a tésztát sós vízben al dente megfőzzük, leszűrjük, majd a raguval tálaljuk, jó sok parmezánnal, ízlés szerint finomra vágott petrezselyemmel is meghinthetjük. Ha szeretjük, a ragut egy kis tejszínnel is krémesíthetjük, vagy a ragut összeforgathatjuk a tésztával, a főzőléből kis vízzel felhígítva, a keményítős lével krémesre keverve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.