Írd be, mit keresel:

Sült csirke foszlósan-ropogósan – sóágyon sütve

Az egyben sült csirke örök kedvenc, de persze akkor az igazi, ha a bőre ropogós, a húsa szaftos és omlós. A sóágyon sült változat roppant egyszerű, nem szárad ki a csirke, belül foszlósra sül, kívül pedig gyönyörű pirosra és ropogósra sül.

Cookta - 2023.10.28.
Sült csirke foszlósan-ropogósan – sóágyon sütve

A sóágyon sütés egy régi technika, csirkével és kacsával is nagyon jól működik – a só magába szívja a kisülő nedvességet, és a forró, száraz gőzben tökéletesre sül a hús. Ezzel a módszerrel a felesleges zsiradék és nedvek eltűnnek a sóágyban, a bőr egész vékony és zsírtalan, nagyon jó ropogós lesz, a hús pedig szinte magától lefoszlik a csontokról.

Ahhoz, hogy még finomabb legyen, érdemes még egy kis házilag kikevert fűszervajjal átkenegetni a csirkét, a belsejébe tehetünk fokhagymát vagy hagymát, akár fűszert is, amit csak szeretnénk. Ha megsült a csirke, érdemes a sót kicsit átkeverni, és még 20 percre visszatenni a sütőbe, majd kivéve hagyni teljesen kihűlni – nem kell kidobnunk, újra használhatjuk még sóágyként csirkéhez, legalább 3-4 alkalommal.

Sóágyon sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész bontott csirke – kb. 1,2-1,5 kg
  • 1 kg durvább szemű só
  • 5 dkg lágy vaj
  • 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma

Elkészítés: A sót egy tepsibe öntjük, elterítjük egyenletesen. A lágy vajhoz adjuk a provence-i fűszerkeveréket, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, elkeverjük, majd egyenletesen bemasszírozzuk vele a csirkét, a belsejét is bedörzsöljük sóval, és beletesszük a héjas fokhagymákat. A csirkét a sóágyra fektetjük, mellé tesszük a félbevágott hagymát.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 60 perc alatt megsütjük, míg szép piros és ropogós lesz. A sütőből kivéve hagyjuk 10 percet pihenni, majd darabolva tálaljuk, ízlés szerinti köret kíséretében.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.