Írd be, mit keresel:

Kelleveles omlett – fehérjedús és szuperegészséges

A leveles vagy fodros kel az elmúlt évek egyik legfelkapottabb zöldsége, piacon gyakran találkozhatunk vele, dehasználhatjuk helyette alternatívaként a nagyon hasonló kelkáposztát is, ami sokkal olcsóbbanbeszerezhető, és nemcsak főzeléknek vagy frankfurti levesnek jó, hanem salátának is finom, sőt tojáslepénynek is!

Cookta - 2023.10.30.
Kelleveles omlett – fehérjedús és szuperegészséges

A leveles kel és a kelkáposzta is elég makacs zöldség, rostokban és antioxidánsokban nagyon gazdag, de sokan pont a keményebb levelek miatt nem szeretik, és ha készítik, akkor rommá főzik, ami ízben és vitaminban is sokat csökkent a szuperzöldség értékein.

Van viszont egy szuper trükk, amivel igazán kellemessé tehetjük ezt a nagyon egészséges és egész ősszel-télen beszerezhető kiadós zöldséget: a masszírozás! Elsőre persze hülyeségnek tűnhet, hogy egy zöldséget masszírozunk, de nagyon is működik! A megmosott és a szárerektől megszabadított leveles kelt vagy kelkáposztát egy tálba tesszük, pici olívaolajjal meglocsoljuk, sóval meghintjük, és a leveleket kicsit átdolgozzuk, megmorzsoljuk, fellazítjuk. Ha így megy a hűtőbe 1-2 órára, nagyon finom és kezes zöldség válik belőle, és akár 2-3 napig is tökéletesen felhasználható – például ehhez a nagyon egészséges és finom tojáslepényhez.

Kelleveles omlett

Hozzávalók:

  • 4 nagy kellevél vagy 30 dkg kelkáposzta
  • 1 fej hagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 2-3 szem gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi őrölt kömény
  • 6 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés: A kelleveleket megmossuk, leszárítjuk, a szárnyeleket kivágjuk, a leveleket egy tálba téve kis sóval és olívaolajjal átmasszírozzuk, majd a hűtőbe tesszük 2-3 órára, még jobb egy éjszakára.

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük. A hagymát 2 evőkanál olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, a kelt, a gombát és a krumplit, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a köménnyel, és fedő alatt 10 percet pároljuk, majd áttesszük egy teflonos tepsibe.

A tojásokat felütjük, villával alaposan felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, és a zöldséges keverékre öntjük. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 18-20 percig sütjük, amíg a tojás a nekünk megfelelő állagú lesz – rezgősebb vagy keményebb.

Tálalás előtt érdemes 10 percet várni, hogy szépen szeletelhető legyen a tojáslepény, amit sok salátával és egy kis kenyérrel kínálhatunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.