Írd be, mit keresel:

3 jó alapanyag, és megszeretitek az egészséges salátát

Mindenki tudja, hogy salátát enni jó és egészséges, mégis sokaknak nehézséget okoz szoros barátságot kötni ezzel a gyors, millió változatban készíthető, praktikus és szuperegyszerű zöldségalapú fogással, és meggyőződésünk, hogy ennek az oka az öntetben rejlik, amivel teljesen elronthatjuk, vagy éppen mennyeivé változtathatjuk a salátánkat.

Cookta - 2023.11.08.
3 jó alapanyag, és megszeretitek az egészséges salátát

A saláta lényege a zöldség, a lelke pedig az öntet. A legdrágább és legritkább, ínyenc hozzávalókból összeállított saláta is pocsék lesz, ha vacak salátaöntettel küldjük meg, és a legolcsóbb, egyszerű zöldséges alap is fantasztikusan finom lesz, ha jó minőségű alapanyagokból készítünk hozzá öntetet. És ha finom, rá is kattanunk, és nem lesz kihívás a saláta többé.

Ha salátaöntetről van szó, érdemes a készen kaphatóakat elfelejteni, sem ízben, sem összetételben nem megnyerőek, a bennük lévő adalékok is kicsapják a biztosítékot, ráadásul házilag kb. fél perc alatt kikeverhetjük a világbajnok francia öntetet, a vinaigrette-et (ejtsd: vinegrett). Mustár, olaj és ecet keveréke az alap, de egyáltalán nem mindegy, milyen összetevőket használunk hozzá: itt tényleg menőség a minőség, szóval érdemes beruháznunk jobb félékre – sokáig kitartanak, mindig csak kevés kell belőlük, és nagyon hálásak leszünk, mert az egyszerű zöldsalátát, káposztát, répát és bármilyen zöldséget felvidít a keverékük.

Olaj

Főzéshez és salátához érdemes különböző olajat használni, salátához jobb egy minőségi olívaolaj, mert nagyon meghatározza az öntet ízét és krémességét. Nem kell feltétlenül a legdrágábbat választani, de arra nagyon érdemes törekedni, hogy sötét üvegbe csomagolt és extra szűz legyen. Bármilyen mediterrán ország lehet a forrása, de ha származási helyként az EU van feltüntetve, az már pancsolt olajat jelent, nem igazi minőséget. Szupermarketekben is kapható jó minőségű, csak csekkoljuk a forrást, és azt, hogy hideg sajtolású.

Balzsamecet

A balzsamecet sűrűbb, szelídebb, krémesebb, mint a mi klasszikus és nagyon karakteres ecetünk, de még a borecetnél is lágyabb, musttal édesített borecet, és gyakorlatilag az örökkévalóságig eláll, kevés kell belőle, és egészen más ízvilágot ad a salátának. Esetenként citrommal vagy naranccsal is kiváltható az öntetben ez a savasságot adó alapanyag, de jó belőle otthon tartani, mert sült zöldségekre csepegtetve is nagyon finom.

Mustár

Keveset használunk belőle, de nagyon meghatározó, ne az olcsó, szúrósabb szagú, ecetes mustárt válasszuk, legalábbis salátákhoz. Nem kell feltétlenül dijoni, de legyen minőségi. Sokáig eláll, így többfélét is tarthatunk otthon – magos, krémes, csípős, édes, tárkonnyal vagy tormával, más fűszerekkel ízesített változatot is nyugodtan bevállalhatunk – a salátaöntet mellett húsok pácolásához, de akár kis kanálnyi főzelékbe, levesbe téve is tökéletes kiegészítője lehet az ételnek. Hosszan kitart, nem romlékony, ha finomat választunk, meghálálja!

Klasszikus vinagrette

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés: Az összes alapanyagot egy tálkába tesszük, és kiskanállal addig keverjük, míg krémes és homogén lesz. Duplázva a mennyiségeket egy kis befőttesüvegben is összerázhatjuk, hűtőben soká eláll, csak át kell rázni felhasználás előtt, és ízlés szerint fűszerekkel is gazdagítható!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.