Írd be, mit keresel:

Könnyű és puha zabkenyér egyszerűen, élesztő nélkül

Könnyű és levegős, puha és egészen olyan az állaga, mint az élesztős, búzalisztes kenyérnek, csakhogy zabpehelyliszttel és szódabikarbónával készül, dagasztás és kelesztés nélkül, igazán egyszerű és napokig friss marad.

Cookta - 2023.11.08.
Könnyű és puha zabkenyér egyszerűen, élesztő nélkül

A kenyér alapdarab a legtöbb háztartásban, de a sok kenyér sok szénhidrát is, kivéve, ha találunk valamilyen alternatívát. A zabkenyér például tökéletes, ráadásul gluténmentes étrendbe is beilleszthető, és a hagyományos kenyérhez képest sokkal több fehérjét tartalmaz, hosszabban eltelít és alacsony a glikémiás indexe, de a sok jó tulajdonsága mellett nagyon finom is.

Jó hír az is, hogy élesztő nélkül készül, nem kell dagasztani, keleszteni, csak kikeverni, nagyon egyszerű és gyorsan összeállítható. Zabpehelyliszt a fő összetevője, ezt otthon is elkészíthetjük egy késes aprítóban sima zabpehelyből alaposan összemixelve, de ha készen vesszük, még egyszerűbb a dolgunk. Emellett joghurt, olívaolaj, egy kis méz, pici szódabikarbóna és citromlé kell hozzá, nagyon finom és puha, könnyű tésztát kapunk így, sőt az alaptésztát kedvünk szerint gazdagíthatjuk magokkal is.

Zabkenyér

Hozzávalók:

  • 35 dkg zabpehelyliszt
  • 3,5 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál só
  • kevés zabpehely a tetejére

Elkészítés: A joghurtot a mézzel és az olívaolajjal összekeverjük. A zabpehelylisztet egy keverőtálba tesszük, a sóval elkeverjük, a közepébe egy mélyedést készítünk ide mehet a szódabikarbóna, erre facsarjuk a citromlevet, ha felpezsgett, hozzáadjuk a joghurtos keveréket, és egy fakanállal összekeverjük.

Sűtőpapírral bélelt vagy olajjal kikent kenyérformába öntjük, meghintjük a tetejét zabpehellyel, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10 percet hűlni hagyjuk, majd a formából kiborítjuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.