Írd be, mit keresel:

Leveles almás fonat – a legegyszerűbb őszi süti

Ez az egyik legegyszerűbb almás süti, ami csak létezik, gyors, kiadós és mutatós is, és közben mindent tud, amit egy jóféle házi sütinek tudnia kell: a tésztája ropogós, benne a töltelék puhára és illatosra párolódik, isteni az illata, és mindig otthonos hangulatot áraszt.

Cookta - 2018.11.09.
Leveles almás fonat – a legegyszerűbb őszi süti

Bár alma szinte egész évben kapható, most van az igazi szezonja, most a legfinomabb, legfrissebb, lédús és aromás, és tökéletes egy jó kis őszi finomsághoz. Ez a leveles almás fonat zseniális találmány, pikk-pakk összeállítható, nem igényel sem rutint, sem kézügyességet, mégis nagyon ínycsiklandó – csak kész leveles tészta és alma kell hozzá, néhány kis kiegészítő, és 10 perc munkával mehet is a sütőbe.

A fonat valójában nem fonat, csak látványra, valójában a tészta közepére kerül a töltelék, majd az oldalsó részen ferdén csíkokra kell vágni a tésztát, és egész egyszerűen visszahajtani – gyerekjáték! Az alma alá érdemes kekszmorzsát vagy darált diót szórni, de kevés zabpehely is megteszi, a lényeg, hogy legyen vaalmi, ami felszívja az alma szaftját, az ízesítés pedig lehet egészen natúr, de meg is bolondíthatjuk kissé fűszerekkel – itt citrom, vaníliás cukor és pici gyömbér került az almára, de jól passzol hozzá a fahéj, a mézeskalács fűszerkeverék vagy az őrölt szegfűszeg is, gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt áfonyával, akár durvára vágott dióval, mogyoróval is – amihez épp kedvünk van, mindegyikkel finom lesz. 😉

Leveles almás fonat

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 3 közepes alma
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál kekszmorzsa vagy darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • diónyi gyömbér

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk – vagy akár rajta is hagyhatjuk -, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, összeforgatjuk.

A leveles tésztát kiterítjük a sütőpapírral együtt, gondatban 3 egyforma részre osztjuk, és a középsőt meghintjük a kekszmorzsával vagy darát dióval, ráhalmozzuk az almát. Erre ráreszeljük a megtisztított gyömbért, meghintjük a vaníliás cukorral.

A tésztát két oldalon ujjnyi vastagon ferdén bevágjuk, majd két oldalról felváltva a töltelékre hajtogatjuk a tésztacsíkokat, a fölső és az alsó végeket visszahatjuk.

A süteményt az elhabart tojással lekenjük, meghintjük egy kis cukorral, és a sütőpapír segítségével egy tepsire átemeljük. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.