Írd be, mit keresel:

Pihe-puha piskótatekercs – almás-áfonyás töltelékkel

A piskótatekercs az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészülő házi süti, igazi nagyi-féle klasszikus jóféle lekvárral töltve, de bátran variálható, hogy mi kerül bele. Most őszi változatban, almás töltelékkel készült, némi aszalt áfonyával és mogyoróval felturbózva - mennyei!

Cookta - 2023.11.25.
Pihe-puha piskótatekercs – almás-áfonyás töltelékkel

Illatos és nagyon finom puha desszert ez a nem szokványos piskótatekercs, aminek a tésztája és a tölteléke is könnyen és gyorsan elkészíthető. A piskótatekercstől sokan tartanak, de pár apróság betartásával mindenkinek sikerül! A legfontosabb, hogy nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad, és akkor bizony törni fog a feltekerésnél, és fontos az is, hogy még melegen kell feltekerni – esetünkben akár az előre elkészített töltelékkel, így még finomabb lesz. A piskótánál – mindig – még arra érdemes ügyelni, hogy a tojásokat nagyon jó habosra, fehéredésig verjük a cukorral, így jó sok levegő kerül bele, és ettől lesz pillekönnyű és laza szerkezetű.

A töltelék vajban párolt alma, amit egy kis fahéj és aszalt vörös áfonya ízesít – ez helyettesíthető akár mazsolával is -, illetve került bele egy kis mogyoró is, hogy némi izgalmas ropogós is legyen ebben a pihe-puha sütiben.

Puha almás-áfonyás piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

A töltelékhez:

  • 3-4 alma, mérettől függően
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • fél citrom leve
  • kevés őrölt fahéj
  • maréknyi aszalt vörös áfonya
  • maréknyi mogyoró – vagy dió, mandula

Elkészítés: A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és a vajjal együtt egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, a fahéjat és a vörös áfonyát, és tűzre téve, időnként megkeverve saját levében puhára pároljuk, amikor elillant a leve, villával kicsit összetörjük, félretesszük.

A piskótához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel nagyon habosra, szinte fehérre felverjük. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert liszt felét, és egy spatulával összeforgatjuk, majd a maradék lisztet is hozzászitáljuk, és ezt is finoman beleforgatjuk.

Sütőpapírral fedett gáztepsire öntjük a piskótát, elsimítjuk egy nagy téglalappá, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőpapír segítségével porcukorral meghintett tiszta konyharuhára borítjuk a még forró piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egyenletesen rákanalazzuk az almatölteléket, megszórjuk maréknyi aprított mogyoróval, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk, a két végét megcsavarjuk, és így hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor meghinthetjük porcukorral, és szeletelve kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.