Írd be, mit keresel:

Fűszeres sütőtökkenyér édesen, citromos mázzal

Visszavonhatatlanul itt a sütőtök szezonja, amerre csak járunk, mindenhol csábítva csalogatnak világító narancs színükkel, és nem is érdemes ellenállni nekik, mert olyan változatosan, sósan és édesen használhatjuk a konyhában. Most puha és fűszeres kenyér készült vele citromos mázzal, nagyon omlós és isteni finom.

Cookta - 2023.11.26.
Fűszeres sütőtökkenyér édesen, citromos mázzal

A sütőtök most kezd igazán finom lenni, amikor már kicsit megcsípi a dér, a sütőben sütve ráadásul intenzívebbé is válik az íze, ahogy a benne lévő cukor karamellizálódik, és tökéletes alapanyaga süteményeknek (is). Ha a sütést leszámítjuk, akkor gyors kevert tésztával jó szaftos, fűszeres és omlós finomságot készíthetünk belőle, mint amilyen ez a mandulával gazdagított kenyér is.

Sokáig friss, uzsonnára, vendégvárónak, de még reggelire is tökéletes, fahéjtól és gyömbértől illatos, gazdagítható darabolt magokkal, mazsolával, amit csak szeretünk, de érdemes citromos mázzal is kipróbálni, mert nagyon jól ellenpontozza ennek frissessége a süti telt aromáit.

Fűszeres sütőtökkenyér citromos mázzal

Hozzávalók:

  • 40 dkg sült sütőtök
  • 4 tojás
  • 1,5 dl napraforgóolaj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált mandula
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • csipet só

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom

Elkészítés: A sült, kihűlt, héjából kikapart sütőtököt robotgéppel krémesre, pépesre összeturmixoljuk, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat és az olajat, és elektromos habverővel szép fényesre, simára dolgozzuk. Mehet bele a gyömbér, a fahéj, a cukor és egy csipet só, valamint a darált mandula, ezekkel is elkeverjük, legvégül adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és homogén masszává keverjük. Aki szeretne, keverhet bele mazsolát, darabolt diót vagy tökmagot is.

A masszát sütőpapírral bélelt – vagy kikent, lisztezett – tégla- vagy kenyérformába öntjük, elsimítjuk, és 170 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 50-60 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a porcukrot egy tálkába tesszük, és annyi citromlevet facsarunk hozzá, hogy elkeverve sűrű, de folyékony állagot kapjon. A kihűlt sütőtökkenyérre csurgatjuk, és a citrom reszelt héjával meghintve, szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.