Írd be, mit keresel:

Gombás lasagne – isteni tésztarakottas egyszerűen

A lasagne a rakottasok koronázatlan királya, tartalmas, tele van ízzel és rétegekkel, és persze jó sok sajttal, mindenki szereti, és hűvös napokon nincs is jobb, mint a duruzsoló sütőből egy aranyszínűre sült rakott tésztát az asztalra tenni. Most húsmentesen és egyszerű módszerrel készült, szaftos, laktató és nagyon finom.

Cookta - 2023.12.01.
Gombás lasagne – isteni tésztarakottas egyszerűen

Lasagnét ritkán készítünk otthon, mert macerásnak gondoljuk, mert kell hozzá egyrészt egy szaftos ragu, másrészt besamell, meg rétegezni – csupa pepecselés… Nem feltétlenül, a besamel elhagyható teljesen, ha helyette tejszín és tej keverékével locsoljuk meg a rétegezett tésztát, majd fólia alatt sütjük első körben. A tészta felszívja és teljesen eltünteti a tejes keveréket, saját gőzében puhul meg, így csak egyetlen fűszeres ragut kell készítenünk.

Most gomba került a tésztarakottasba, fűszeres paradicsomos raguvá főzve, természetesen az elmaradhatatlan reszelt sajttal egyetemben, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús – de akinek mégis, tehet bele aprított sonkát, lepirított bacont, de akár adhat a gombához egy kis darált pulykahúst vagy felkockázott csirkét is…

Gombás lasagne egyszerűen

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 húsos kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • kevés csilipehely
  • 1 dl vörösbor
  • 1 (400 g) konzerv passzírozott paradicsom – passata
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1 csomag lasagne tészta
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát és a kicsumázott paprikát felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. Egy nangyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, a gombát rádobjuk, és pirítani kezdjük, 4-5 perc után hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a kaliforniai paprikát is, és 8-10 percet pároljuk időnként megkeverve, míg kicsit összeesik. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összes fűszert, majd felöntjük a vörösborral és a paradicsommal, összeforgatjuk, és fedő alatt 5-6 percet főzzük.

Egy kb. 25×32 centis tepsit vagy sütőtálat kikenünk evőkanálnyi vajjal, az alját kirakjuk egy réteg tésztával, elosztjuk rajta a gombás ragu felét, megszórjuk a sajt 1/3 részével, befedjük tésztával, majd megismételjük az előzőeket, végül befedjük még egy réteg tésztával. A tejet és a tejszínt összekeverjük, sózzuk, és egyenletesen és lassan rálocsoljuk a rakottasra, megszórjuk a tetejét a maradék reszelt sajttal, és alufóliával gondosan lefedjük.

A lasagnét 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30 percet sütjük, majd a fóliát óvatosan levesszók – vigyázva a kicsapódó forró gőzre -, és visszatoljuk még kb. 15 percre, amíg aranyszínűre pirul a teteje.

A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit pihenni, majd kockára vágva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.