Írd be, mit keresel:

Burgundi marha – a világbajnok húsimádó ragu egyszerűen

A fűszeres, sűrű, szaftos marharagu egy igazán télies, melengető és tápláló zseniális étel, rengeteg változatban találkozhatunk vele a világban, de talán mind közül a legismertebb a francia, pontosabban burgundi változat, ami vörösborral készül, és egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amennyire sokan gondolják.

Cookta - 2023.12.07.
Burgundi marha – a világbajnok húsimádó ragu egyszerűen

A boeuf bourguignon (ejtsd: böf burginyon) a francia Burgundia – Bourgogne – régió szülötte, a helyi jóféle vörösborral és néhány egyszerű alapanyaggal készül, fantasztikus szaftos és ízletes fogás, nem bonyolult, nem elegáns, inkább rusztikus, házias egytálétel, viszont elég hosszan készül, így nem érdemes belőle kis adagot készíteni, és másnap, megmelegítve is nagyon finom.

Nem kell hozzá drága bor, egy testesebb, száraz vörösbor tökéletes, ebben pácolódik először egy egész éjszakát, majd fő is a hús jó pár órát, de bőven megéri a ráfordított időt: istenien omlós lesz a marha, a szaft pedig krémesen sűrű, nemesen egyszerű, nem véletlenül olyan népszerű!

Burgundi marharagu

Hozzávalók:

  • 1,2 kg marhahús
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 6 salotta hagyma
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 1 üveg (7 dl) vörösbor
  • 1,2 liter alaplé
  • 2 babérlevél
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 2 evőkanál liszt
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A marhahúst nagyobb kockákra daraboljuk, egy tálba tesszük. A sárgarépát és a salotta hagymát meghámozzuk, a répát felkarikázzuk, és mindkettőt a húshoz adjuk. Felöntjük a vörösborral, beledobjuk a babért és a kakukkfüvet, és lefedve a hűtőbe tesszük egy egész éjszakára.

Készítéskor a húskockákat kivesszük a pácból, és egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni. Egy nagyobb lábasban 3-4 evőkanál olívaolajat forrósítunk, rádobunk egy adag húst, annyit, hogy legyen helyük sülni, ne érjenek össze, majd időnként megforgatva kérget sütünk rájuk, majd csipesszel kivesszük, és a maradék húst ugyanígy elősütjük. Közben a szalonnát felaprítjuk, a megtisztított gombákat négybe vágjuk.

Ha kész a hús, a szalonnát lepirítjuk ugyanebben a lábasban, szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük, a visszamaradt zsiradékon kissé megpirítjuk a gombákat, majd ezt is kivesszük, félretesszük. A lábasba öntünk merőkanálnyi boros páclevet, és kevergetve feloldjuk az aljáról a pörzsanyagokat, majd mehet bele vissza az elősütött hús. Meghintjük liszttel, alaposan összeforgatjuk, és 4-5 percet így pároljuk, majd felöntjük a páclével – benne a répával és a hagymával, valamint a fűszerekkel. Hozzáadjuk a szalonnát és a gombát is, felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd takarékra véve, fedő alatt, időnként átkeverve kb. 2 órát főzzük, míg a hús omlósra puhul, és a szaftja besűrűsödik.

Friss kenyérrel vagy főtt krumplival tálaljuk, az a lényeg, hogy köret felvegye a finom sötét, sűrű szaftot…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.