Írd be, mit keresel:

Hot Toddy, az ütős és illatos forró ital

A Hot Toddy egy nálunk kevésbé ismert, de az angolszász országokban nagyon is kedvelt, felnőtteknek való alkoholos forró ital - fűszeres, illatos és nagyon melengető, viszont veszélyes is, mert ütős, így csak okosan, ha valaki kipróbálja!

Cookta - 2023.12.09.
Hot Toddy, az ütős és illatos forró ital

A Hot Toddy egy citrussal, mézzel, fűszerekkel és whiskyvel készülő forró koktél, egyszerű és nagyon jól átforrósít, és az angolok szerint gyógyító hatása is van influenza, megfázás esetén. Tény és való, hogy a benne lévők külön-külön is hatékonyan segítenek a meghűléses tünetek esetén, de valószínűleg ezt az elképzelést inkább az ital történetének köszönhetjük. A Hot Toddy ugyanis az indiai gyarmatokon készült először az 1700-as évek végén, és egy bizonyos Robert Bentley Todd orvos receptként írta fel betegeinek a fogyasztását.

Történet ide vagy oda, az biztos, hogy egy nagyon illatos, különlegesebb téli melengető italról van szó, amit néhány ma már egyszerűbb fűszerrel, mint amilyen a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a csillagánizs, egy kis citrommal, forró vízzel, mézzel, no és persze lelkével, a whiskey-vel nagyon egyszerűen otthon is elkészíthetünk.

Hot Toddy

Hozzávalók 4 személynek:

  • 6 dl víz
  • 1 csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • fél citrom
  • diónyi friss gyömbér
  • 2 evőkanál méz
  • 4 x 5 cl whiskey

Elkészítés: A gyömbért felkarikázzuk, és a csillagánizzsal, a fahéjjal és a szegfűszeggel egy teáskannába tesszük. A citrom héjából zöldséghámozóval vagy éles késsel vékonyan 2-3 csíkot levágunk, a fűszerekhez adjuk, majd felöntjük az egészet 6 dl zubogó forró vízzel. 5-6 percig állni hagyjuk, hogy a fűszerek aromája kioldódjon, majd hozzáadjuk a citrom levét és a mézet, elkeverjük.

Poharakba whiskeyt töltünk, majd felöntjük a forró, fűszeres vízzel. A víz ízlés szerint adagolható, attól függően, mennyire alkoholosan szeretnénk – 5 cl whiskeyhez 1,5 dl víz a leggyakoribb arány. Citrommal, fahéjjal díszítve kínáljuk – vigyázat, forró és ütős!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.