Írd be, mit keresel:

Parmezános paradicsomleves, a mediterrán melengető

Forró, fűszeres levesekkel nem lehet betelni a hűvös és szürke napokon, ez a parmezános paradicsomleves pedig többszörösen is ajándék, mert nemcsak átmelegít, de egy kis nyári hangulatot is hoz mediterrán ízvilágával, nem mellesleg gyors, isteni és pofonegyszerű.

Cookta - 2023.12.10.
Parmezános paradicsomleves, a mediterrán melengető

A konzerv hámozott paradicsom az az alapanyag, ami mindig jó, ha van otthon – édes nyári paradicsomból készül, adalékot, tartósítót nem tartalmaz, olcsó és bármikor praktikus segítség, ha egy gyors szószt szeretnénk készíteni – vagy akár egy olaszos paradicsomlevest, mint ez itt ni. Nem a menzáról ismert édes, rántásos, betűtésztás változat, hanem illatos, sűrű és nagyon finom.

Az alapanyagait és a készítését tekintve is nagyon egyszerű, hagyma, fokhagyma és egy kis bazsalikom kell hozzá, illetve tejszín és reszelt parmezán még, ezek adják a selymességét. Maximálisan maceramentes, gyors és igazán jóleső, melengető, mediterrán leveske, amit bármelyik szaladós napon is pikk-pakk összedobhatunk.

Parmezános paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
  • 8 dl alaplé vagy víz + bio leveskocka
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt parmezán + a tetejére
  • friss vagy szárított bazsalikom ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és 1 evőkanál felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük először a hagymát, majd a fokhagymát is hozzáadva még 1-2 percet pároljuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és az alaplevet (vagy vizet és 1 leveskockát), sózzuk és borsozzuk, ha felforrt, akkor takarékra vesszük, és takarékra véve 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a bazsalikomot, a tejszínt és a parmezánt, és botmixerrel az egészet simára turbózzuk. Egyet forralunk még rajta, és 5 percet pihentetjük tálalás előtt, hogy az ízek összesimuljanak.

Forrón tálaljuk még egy kis parmezánnal meghintve, de ízlés szerint kruton vagy pirítóst is kínálhatunk hozzá. Egy kis csilivel meghintve még melengetőbbé tehetjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.