Hétközben a legtöbbünknek a munkahelyen kell megoldanunk a déli étkezést, amit vihetünk otthonról, rendelhetünk vagy ha van, akkor menzán, közeli étteremben is elfogyaszthatjuk. De mi a legjellemzőbb? A Profession.hu és a Wolt Magyarország közös felmérése szerint jellemzően otthonról visszük magunkkal az ebédet, és az ételrendelések során is a házias ízeket részesítjük előnyben.
A magyarok döntő többsége hétközben a munkahelyén ebédel. Különösen igaz ez a fővárosban élőkre, valamint a 18 és 30 év közöttiekre, mindkét szegmensben 80% feletti ez az arány. A válaszadók közel 2/3 része otthonról vitt ételt fogyaszt, de egy korábbi felméréshez képest határozottan jó tendencia, hogy mára megfeleződött az arány, és már csak minden ötödik munkavállaló eszik munka közben, a számítógép előtt ülve, ehelyett inkább már megadja magának a szükséges ebédidőt. A korábbiakhoz képest némileg emelkedett, jelenleg 10% azok aránya, akik hétközben vendéglátóhelyen ebédelnek.
Közel ugyanennyien rendelik ebédjüket házhozszálítással, ami a kutatás szerint a fővárosiakra jellemzőbb. Érdekes adat, hogy a budapestiek egyértelműen az internet mellett tették le voksukat az ételrendelés során: már csak 9% rendeli telefonon az ebédet, a többiek vagy a kiválasztott étterem honlapját, vagy több étterem ajánlatát összegyűjtő oldalakat használják. Az ételrendelési szokások átalakulását mutatja az is, hogy már az applikációkon keresztüli ételrendelést is többen választják a fővárosban, mint a telefonos rendelést.
Tudatosabban étkeznek a budapestiek
Az internetes kérdőívet kitöltők közül a budapestiek a vidékieknél 10%-kal többen, 76%-ban vallották magukról, hogy rendszeresen táplálkoznak. Még nagyobb a különbség az egészséges táplálkozás terén, mert míg a vidékiek 35, a budapestiek 52%-a ügyel arra, hogy rendszeresen fogyasszon például salátákat vagy alacsony kalóriatartalmú ételeket. További érdekesség, hogy a fővárosiak fele rendszeresen ír magának heti rendelési tervet és beosztja előre, hogy mikor mit szeretne enni. 23% saját bevallása szerint viszont csak akkor szembesül a kérdéssel, hogy mit is ebédeljen aznap, mikor először megkordul a nyomra.
De mit rendelünk?
A kutatás szerint a budapestiek többsége magyaros ételt vagy valamilyen salátát választ, ezt követi az olasz konyha: 40% ugyanis a pizzáért és az olasz tésztákért is rajong. Mindezt a Wolt tapasztalatai is megerősítik: októberben a legtöbb futár pizzát szállított házhoz, az örökzöld Margherita mellett a szalámis és a gombás pizzák voltak a legnépszerűbbek. Náluk viszont gyakori a hamburgert és ázsiai étel rendelés is.
A visszajelzések és a kutatás eredményei egyaránt azt mutatják, hogy egyre meghatározóbb szemponttá válik a kiszámítható és megbízható szállítás környezetbarát megoldásokkal, a felmérésből kiderül ugyanis, hogy az ételrendelésnél a legfontosabb a gyors és pontos kiszállítás, az árak csak ezt követően kerülnek elő. A fiatal korosztálynál egyre fontosabb szempont a környezetbarát csomagolás is.
Forrás: Profession.hu