Írd be, mit keresel:

Kevesebb cukrot egyszerűen – 4 bevált apróság, ami segít

Már-már közhelyesnek számít, hogy sok cukrot fogyasztunk, feleslegesen és károsan sokat, ami függőséget is okoz, és hihetetlenül megterheli a szervezetünket a vércukorszint ingadozásával. Nem kell teljesen elhagyni, sem más, mesterséges édesítőre váltani, viszont egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a bevitelt, és ezzel elég sok kalóriát is lefaraghatunk.

Cookta - 2024.01.08.
Kevesebb cukrot egyszerűen – 4 bevált apróság, ami segít

Vannak a természetes cukrok, amiket gyümölcsökben, zöldségekben találunk, és van a hozzáadott cukor, ami nemcsak a klasszikus kristály- vagy porcukor lehet, hanem még rengeteg más formában is ételeinkbe, italainkba kerülhet. A természetes cukrokkal nincsen semmi baj, hiszen a zöldségek és gyümölcsök rengeteg vitamint és rostot is tartalmaznak, de a hozzáadott cukrokkal érdemes kicsit körültekintőnek lenni. A WHO szerint napi 50 g cukor az ajánlott, az egészség megőrzéséhez pedig napi 25 g. Ez nem túl sok, ha azt vesszük, hogy egy dobozos szénsavas üdítő önmagában 40 g hozzáadott cukrot tartalmaz… De mit tehetünk, hogy csökkentsük a felesleges cukorbevitelt – lehetőleg lemondások és hiányérzet nélkül? Jöjjön néhány tipp!

Olvassuk el mindig a címkét!

A legjobb, ha mindig természetes és tiszta alapanyagokat igyekszünk fogyasztani, de vannak azért olyan ételek is, mint a reggelizőpelyhek és a müzliszeletek, vagy például a gyümölcsös joghurtok, amelyeket alapból egészségesnek gondolunk, de ha elolvassuk a címkét, rengeteg cukrot fedezhetünk fel benne. És nemcsak az a cukor, amit annak neveznek, ilyen a legtöbb szirup is, ide tartozik a glükóz, a fruktóz, a dextróz is. Jó tudni azt is, hogy mindig azzal kezdődik a hozzávalók felsorolása, amiből a legtöbb van az adott ételben, utoljára pedig az, amiből a legkevesebb, így hozzávetőlegesen láthatjuk, milyen arányban szerepel hozzáadott cukor a vásárolandó ételben – sokszor meglepő lesz!

Ne igyunk cukrosat!

A legegyszerűbb módja a cukor csökkentésének, ha lemondunk az édes italokról. Fel sem tűnik, hogy mennyi hozzáadott cukor kerül a szervezetünkbe, amikor megiszunk egy limonádét vagy egy tejeskávét, a fent említett szénsavas üdítőkről nem is beszélve. A legtöbb helyen kérhetjük édesítés nélkül is, otthon pedig cukormentesen is készíthetjük. A címkéket itt is jó elolvasni, mert még az egészségesnek feltételezett gyümölcslé is tartalmazhat hozzáadott cukrot. A folyadékpótláshoz és az étkezések mellé pedig legjobb a víz!

Együnk több fehérjét és növényi zsiradékot étkezéskor!

A cukorfogyasztásnál az a csapda, hogy hirtelen megemelkedik, majd leesik a vércukorszint, és újabb adagra van szüksége a szervezetnek, viszont ha az étkezésekkor elég fehérjét és egészséges zsírokat kap a szervezet, akkor ezekkel hosszabban elvan, és nincs jelentős ingadozás a vércukorszintet illetően. Szokjunk rá, hogy magokkal, csonthéjasokkal gazdagítjuk főleg a reggelit, kerüljön bele avokádó is, főleg a reggeliknél, amikor hajlamosabbak vagyunk cukrosabb, szénhidrát-dúsabb ételt választani – így hosszabban kitart és lassabban szívódik fel a táplálék, és nem kezdünk el nassolni az ebéd előtt.

Cukros nasik helyett alternatív édes kényeztetés

Ha ránk tör a nassolhatnék, akkor szinte szentnek kell lennie annak, aki ellenáll egy édes keksznek, nápolyinak, cukros finomságnak, már persze akkor, ha van otthon. Ha viszont nincs, vagyis nem tartunk otthon ilyeneket, akkor valószínűleg nem indulunk el a boltba, hogy beszerezzük. Emellett azért nem kell lemondanunk a természetesen édes nasikról – készíthetünk például egy almás nachos-t, lefagyaszthatunk egy leszemezett fürt szőlőt, ami elszopogatva egyáltalán nem gyümölcsöt, sokkal inkább valamilyen izgalmas jeges desszertet idéz! Még egy jó ötlet egészséges nassolásra: ha az érett banánt félbevágjuk, pálcát szúrunk bele és lefagyasztjuk, majd amikor ránk tör a nassolhatnék, egy kis étcsokival meglocsoljuk, ízlés szerint olvasztott étcsokival vagy mogyoróvajjal meglocsoljuk, aprított dióval vagy kókuszreszelékkel megszórjuk, kész is az egészséges villámdesszert!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.