Írd be, mit keresel:

Sütőtökös briós foszlósan, könnyű tésztával

Nagyon puha, könnyű és illatos a sütőtökkel gazdagított briós tésztája, nem túl édes, inkább péksüteményhez hasonlít ebben a változatban, de akár sütisebbre is hangolható plusz cukorral. Egyszerű elkészíteni, mutatós és isteni finom!

Cookta - 2024.01.11.
Sütőtökös briós foszlósan, könnyű tésztával

Az ezerarcú sütőtököt nem lehet megunni, annyi módon variálható, kelt tésztába dolgozva pedig mesésen finom. Színt, illatot, puhaságot és isteni ízt is ad a tésztának, és kispórolható belőle a tojás és a zsiradék egy része is, mégis tökéletes, foszlós lesz.

A sütőtököt süthetjük és főzhetjük is ehhez a recepthez, de mindkét esetben hagyjuk kihűlni. Ha a gyorsabb főzést választjuk, akkor szűrőben jól csepegtessük le felhasználás előtt, majd botmixerrel vagy krumplinyomóval pépesítsük. Ebbe a foszlós briósba a sütőtök mellett egy kis kurkuma is került, ami felerősíti a sütőtök napsárga színét, és ízben nagyon jól passzol hozzá.

Sütőtökös briós

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg sütőtökpüré
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 5 dkg lágy vaj + diónyi megolvasztva a tetejére
  • jó csipet só
  • kb. 1,5 dl víz

Elkészítés: A lisztet, a sütőtökpürét, az élesztőt, a cukrot, a kurkumát és a sót egy keverőtálba tesszük, hozzáöntjük a víz felét, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük kidolgozni, és folyamatosan még annyi vizet adunk hozzá, hogy lágyabb, ruganyos tésztává összeálljon – ez függ sütőtök nedvességtartalmától és a liszttől is. Ezután hozzáadjuk a felkockázott lágy vajat, és tovább dagasztjuk, amíg a tészta teljesen felveszi a vajat. Letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.

A pihentetett, megkelt tésztát lisztezett munkafelületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, és 8 egyenlő részre osztjuk, egyenként gombóccá görgetjük, és sütőpapírral bélelt kenyér- vagy téglaformába rakosgatjuk két sorban. Letakarjuk, és még 30 percet kelesztjük langyos helyen.

A briós tetejét lekenjük olvasztott vajjal, és 200 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.